Citronmarinerad fläskfilé
Tillagningstid:
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Citronens utmärkta smak tar även fram goda nyanser ur fläskfilén.
Ingredienser
10 portioner
- 1,5 kgfläskfilé
- 1 msksmör
- 2 mskrosmarin
Marinad
- 1 stcitron
- 1 dlolivolja
- 2 tsksalt
- 1 tsksvartpeppar
- 1 klyfta(or)vitlök
Garnering
- kvist(ar)rosmarin
- citron
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 125°.
2. Putsa filéerna. Låt smöret bli nötbrunt och bryn filéerna runt om.
3. Klappa in rosmarin runt om och lägg dem i ugnssäker form. Sätt termometern i den tjockaste delen. Stek mitt i ugnen ca 40 min tills innertemperaturen är 68°.
4. Marinad: Strimla citronskalet med zestjärn eller skala tunnt med potatisskalare och skär tunna strimlor. Koka upp lite vatten och låt skalen koka 1 min. Häll av vattnet.
5. Pressa citronen och blanda 3 msk av saften med skalstrimlorna, olivolja, salt, svartpeppar och pressad vitlök. Sila köttskyn och häll den kall i marinaden.
6. Låt filéerna vila minst 10 min innan du skivar dem. Lägg skivorna i en trång form och häll över marinaden. Förvara i kyl gärna 1 dygn. Ös dem några gånger under tiden.
7. Lägg upp på serveringsfat och ös över lite av marinaden. Garnera med rosmarin och citron.