Clam chowder - musselsoppa

Musslor kokta med cider och purjolök.

Publicerat:

Smakrik potatis- och musselsoppa med rökt fläsk och surdegsbröd. Den rökta smaken ger en god smakbrytning till både skaldjur och potatis. Receptet blir antingen en förrätt för 6 personer eller varmrätt för 4.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    blåmusslor
  • 100g
    rökt sidfläsk, tärnat
  • 1msk
    rapsolja
  • 3
    schalottenlökar, hackade
  • 2klyfta(or)
    vitlök, hackade
  • några persiljekvistar
  • 1,5dl
    vitt vin
  • 7dl
    vatten
  • 4
    stora potatisar, tärnade
  • 1dl
    grädde
  • 0,5
    fänkål eller 2 stänger stjälkselleri, tärnad
  • 1
    morot, tärnad
  • salt, vitpeppar, strösocker
  • 1dl
    bladpersilja, hackad
  • 1
    surdegsbröd

Så lagar du

1. Skrubba och skölj musslorna i kallt vatten, kasta alla skadade och öppna exemplar (knacka på dem och se så att de stängs). Stek fläsket knaprigt i olja och låt rinna av på hushållspapper.

2. Fräs lök, vitlök och persilja i stekfettet utan att få färg, häll i musslor, vin och vatten. Täck med lock och koka kraftigt några minuter, tills musslorna öppnat sig.

3. Lyft upp musslorna med hålslev, låt svalna. Lägg potatisen i buljongen och koka tills den är mjuk, ca 10 minuter.

4. Plocka musslorna ur skalen, släng alla som inte har öppnat sig.

5. Tillsätt grädde, mixa till slät konsistens. Smaka av med salt, peppar och socker. Lägg fänkål och morot i soppan, koka upp. Toppa med persilja, musslor och fläsk, servera med bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!