Concha – mexikanskt vetebröd

Concha – mexikanskt vetebröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett klassiskt, mexikanskt sötebröd som äts av både stora och små. Namnet kommer från att brödet har en topping som ser ut som ett snäckskal som i sin tur kan ha olika färger. Testa något kul och annorlunda – baka en concha idag!

Ingredienser

12portioner

Deg

  • 450g
    vetemjöl special, ca 7,5 dl
  • 175g
    ägg, ca 3 st
  • 130g
    mjölk, 1,3 dl
  • 120g
    socker, ca 1,3 dl
  • 20g
    färsk jäst
  • 5g
    salt, ca 1 tsk
  • 100g
    smör, rumstempererat

Topping

  • 160g
    vetemjöl special, ca 2,7 dl
  • 120g
    smör
  • 140g
    florsocker, ca 2,3 dl

Så lagar du

Uppskattad tillagningstid: 20 minuter beredningstid, 8 timmar i kyl, 1 timme jäsning, 15 minuter bakning.

1. Börja med att blanda alla ingredienserna till toppingen, till en deg. Kavla ut degen till 2 mm och stick ut 12 st runda plattor.

2. Gör nu degen genom att blanda mjöl, ägg, mjölk, socker, jäst och salt i en degmaskin (med degkrok) i ca 10 minuter tills degen blivit smidig och har en god glutenstruktur (gör ett glutentest).

3. Tillsätt smöret och låt det blandas in i degen. Degen skall vara elastisk och smidig. Ställ in degen i kyl över natt för att maximera smaken.

4. Forma 12 bollar av degen. Lägg på en platta av toppingen (som är markerad med en conchautstickare, eller en kniv) på varje boll.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bollarna jäsa till sin dubbla storlek.

6. Baka bullarna i ca 10–15 minuter eller till de blivit gyllenebruna. Låt svalna. Njut.

Dela det här receptet med dina vänner!