Confiterad anka med rotselleri, spetskål och blomkål

Confiterad anka med rotselleri, spetskål och blomkål

Publicerat:

En specialitet från sydvästra Frankrike med kål och rotselleri i spännande varianter.

Ingredienser

4portioner

Confiterad anka

  • 4st
    anklår
  • 2msk
    flingsalt
  • 6st
    kryddpepparkorn
  • ½tsk
    socker
  • 10st
    svartpepparkorn
  • 4st
    hela nejlikor
  • 1kvist(ar)
    timjan
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 6st
    lagerblad
  • ½st
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    smör
  • rädisor med blast till garnering

Rotselleripuré

  • 400g
    rotselleri
  • 50g
    smör
  • salt
  • 1dl
    vitlökssås
  • cashewnötter

Picklad blomkål och gurka

  • 3dl
    vatten
  • ca ¾dl
    ättika
  • 1 ½dl
    socker
  • ½st
    blomkålshuvud
  • 1st
    slanggurka
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • ½st
    röd chili
  • 3st
    lagerblad

Stekt spetskål

  • ½st
    spetskålshuvud
  • 2msk
    olja
  • salt

Så lagar du

Anka

1. Krossa alla kryddor och blanda samman med salt och socker. Gnid in ankan med kryddorna och lägg sedan ankan i en bunke som får stå i rumstemperatur i ca en timme.

2. Tvätta hastigt av ankan i kallt vatten och lägg den sedan i en kastrull. Slå på ankfett och koka sedan ankan på mycket låg värme tills den är så pass mör att den lossnar från benet. Det tar ca 2-3 timmar.

3. Ta upp ankan ur fettet (fettet kan sparas i en lufttät behållare i kylen) och låt den svalna innan du tar bort lårbenet och snyggar till biten. Behåll skinnet på. I botten på kastrullen under allt fett finns det en underbart god fond (aspic) som kan användas till en sås. Det är lättast att komma åt denna om man sätter hela kastrullen med fett i kylen och sedan vänder uppochner på den. Fettet stelnar och i botten kan man lätt plocka ut fonden.

4. Hetta upp en stekpanna med lite av ankfettet och stek ankan knaprig på skinnsidan.

5. Koka upp fonden och mixa ner en matsked smör med en stavmixer tills du får en skummig och lätt sås. Servera ankan med rotselleripuré, picklade grönsaker, stekt spetskål och garnera med rädisa.

Rotselleripuré

1. Skala och skär rotsellerin i grova bitar.

2. Koka i vatten tills den är riktigt mjuk och mixa rotsellerin i en mixer tillsammans med smöret och lite av vattnet från koket till en slät och fin puré. Ta inte för mycket vatten eftersom purén inte få bli för tunn.

3. Smaka av med salt.

Picklad blomkål och gurka

1. Blanda samman vattenättika och socker men en stavmixer tills sockret har löst sig. Smaka av så att det är rätt balans mellan sött och surt.

2. Skala gurkan och dela den sedan i stora bitar. Häll hälften av lagen över gurkan och ställ sedan kallt i minst 30 minuter innan servering.

3. Pilla ner blomkålen i små fina blommor och lägg i en burk. Koka upp resten av lagen med kryddorna och häll den sedan varm över blomkålen. Låt stå och svalna minst 30 minuter innan servering.

Stekt spetskål

1. Skär spetskålen i fyra fina klyftor på längden. Stek gyllene i en medelvarm stekpanna och salta lätt.

Dela det här receptet med dina vänner!