Confiterad svamp och tomat

Confiterad svamp och tomat.

Publicerat:

Tillagningstid:

Konfiterad anka är klassiskt men en annan sak som fungerar så otroligt bra är svamp och tomat och det är rent av magiskt gott att ha det på pizza såklart! Smakerna förstärks och de umamirika råvarorna blir ännu godare. Räkna med 5-6 timmar i ugn utöver angiven tillagningstid.

Ingredienser

10 - 20portioner

 • 2
  glasburkar med lock
 • små tomater, gärna i olika färger, så att det fyller din glasburk
 • blandad svamp, t ex kantareller, karl johan, ostronskivling, så att det fyller din glasburk
 • 4klyfta(or)
  vitlök
 • 2krm
  salt
 • färska örter, t ex rosmarin, oregano, timjan eller gräslök
 • ankfett eller mild olivolja

Så lagar du

1. Dela tomaterna i halvor, salta dem med 1 krm salt och varva dem med örter och 2 klyftor vitlök i en steriliserad burk. Häll på fett/olja så det täcker och förslut locket.

2. Dela svampen i grova bitar och vänd dem i en aning salt. Låt dem gärna stå en stund för att bli av med överflödig vätska. Klappa svampen torr med en handduk och varva dem på samma sätt som tomaterna och häll på fett.

3. Ställ in burkarna på en plåt i ugnen, sätt på den på 100 grader och låt dem stå i 5-6 timmar.

Tips

Dina konfiterade svampar och tomater kommer hålla sig väldigt länge, förvara dem mörkt och svalt och använd alltid rena verktyg när du tar upp ur burken. Att plocka upp några svampar och tomater ur sina burkar och upp på en nygräddad pizza eller till exempel stuva ner i en frasig nybakad baguette med lite krispig sallad är en ren lycka. 
 

Om confitering

Confitering, vilket betyder konservering, är när man tillagar något i någon form av fett, ofta tillvarataget ankfett, under en lång tid på låg värme. Till skillnad från fritering vilket är tillagning på väldigt hög värme under kort tid.

Dela det här receptet med dina vänner!