Coq au vin

Coq au vin.

Publicerat:

Tupp är inte alltid lätt att få tag på, men om du får det så laga en stor ”tupp i vin”, som det heter på franska, och njut i flera dagar.

Ingredienser

8portioner

  • 1,5kg
    tupp, höna eller kyckling
  • 200g
    sidfläsk, lättsaltat
  • 5
    morötter
  • 300g
    aromsvampar
  • 4
    lökar, du kan använda olika sorter
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1
    rotselleri
  • 1liter
    rödvin
  • ½liter
    kycklingbuljong
  • färska örter, t ex timjan och salvia
  • salt och peppar
  • 1msk
    dijonsenap

Så lagar du

  1. Om du får tag i en tupp, tvätta och skölj den väl i buken. Skär låren i lederna från skrovet. Skär av överflödigt skrov under brösten och låt brösten sitta kvar på benen.
  2. Dela sedan upp så att du får två separata bröst på benen och dela dem sedan i tre bitar per bröst.
  3. Koka buljong på skrovet och spara till ett annat tillfälle. Det går förstås att använda kyckling eller höna också.
  4. Dela sidfläsket i tärningar och steka det lätt gyllene i en stor gryta.
  5. Tillsätt köttet och bryn det tillsammans med fläsket.
  6. Skala och dela vitlöksklyftor, lök, morötter och rotselleri. Rengör och dela svamp.
  7. Lägg allt i grytan och låt det steka lätt med köttet och fläsket.
  8. Häll över rött vin och låt sjuda tills alkoholen har avdunstat. Tillsätt sedan kycklingbuljongen.
  9. Krydda med salt, hel peppar och dijonenap.
  10. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka och dra i en timme, eller tills köttet är mört.

Dela det här receptet med dina vänner!