Cowboygryta med kalkon och surdegsbröd

Cowboygryta med kalkon och bönor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ute i naturen passar det med en cowboygryta över öppen eld där alla ingredienser hamnar i samma kastrull. Brödet som äts till bakas på glöden. Tänk på brandsäkerheten när du eldar i trädgård och natur och ha alltid vatten och brandsläckare till hands. Givetvis kan du laga grytan på grillen eller spisen också. Notera att brödet ska förberedas minst fyra dagar innan och grytan en dag innan tillagning och servering.

Ingredienser

4portioner

Grytan, dag 1

  • 2
    kalkonklubbor
  • 2kvist(ar)
    salvia
  • 2kvist(ar)
    fänkålsdill
  • ½
    citron, skal och saft
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2tsk
    flingsalt
  • 1dl
    vita bönor, torkade
  • 1dl
    pintobönor, torkade
  • 1dl
    kidneybönor, torkade

Grytan, dag 2

  • 100g
    stark korv, t ex sobrasada
  • 3
    gula lökar
  • 1
    chili, mellanstark, t ex peperoncino calabrese
  • 2dl
    torrt vitt vin
  • 2burk(ar)
    skalade tomater
  • 1tsk
    oregano
  • 1tsk
    salvia
  • salt och peppar

Surdegbröd, dag 1

  • 5dl
    vatten
  • 5dl
    vetemjöl, ekologiskt
  • 1
    äpple

Surdegbröd, dag 4

  • 500g
    surdeg, enligt beskrivning dag 1
  • 1000g
    kallt vatten
  • 1500g
    ekologiskt vetemjöl special, eller 1200 g vetemjöl special + 300 g grovt rågmjöl
  • 5g
    färsk jäst
  • 30g
    salt

Så lagar du

Grytan, dag 1

1. Bena ur kalkonklubborna och gnid in dem med alla kryddor och salt. Låt stå i kyl tills nästa dag.

2. Blötlägg bönorna i kallt vatten. Se till att det finns ordentligt med vatten som täcker bönorna eftersom de sväller.

Grytan, dag 2

1. Bryt eller skär korven i mindre bitar.

2. Skala och skär löken i grova bitar. Fräs korven i en stor kastrull. Tillsätt löken efter cirka en minut.

3. Lägg i kalkonköttet, de blötlagda bönorna, det vita vinet och de krossade tomaterna. Fyll på med vatten så det täcker. Tillsätt oregano och salvia.

4. Låt koka tills bönorna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera med nybakat bröd.

Surdegbröd, dag 1

1. Skala och riv äpplet. Blanda vatten, mjöl och äpple i en stor bunke och låt stå i rumstemperatur, gärna övertäckt, i tre dagar. Titta till surdegen varje dag och rör om försiktigt.

2. Efter tre dagar ska den bubbla och dofta friskt. Om den har skiktat sig under tiden, tillsätt lite mer mjöl och rör om.

Surdegbröd, dag 4

1. Blanda alla ingredienser utom saltet i matberedare och kör på̊ låg effekt i cirka 5 minuter.

2. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda i 4 minuter till.

3. Lägg över degen i en oljad bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten eller i minst 12 timmar. Degen kan stå i upp till tre dagar innan den används. Om den jäser över, vik bara ner den i bunken igen.

Surdegbröd, dag 5

1. Knåda degen lätt genom att vika ner den i bunken – då blir luften i degen kvar.

2. Gör några treslag i bunken och vik in degen ifrån alla hörn. Dela degen i två bitar. Gör några treslag igen och vik varje gång in degen från alla fyra hörn.

3. Låt jäsa på en plåt i rumstemperatur i 1–1½ timme.

4. Lägg degen i en långpanna och grädda i värmen från glöden, passa noga så att det inte bränner vid. Du kan också baka brödet i ugnen, sätt den då på 250 grader, varmluft.

5. Om du använder ugn: Släng in tre isbitar i botten på ugnen. Sätt in plåten med bröden och sänk värmen till 220 grader.

6. Grädda tills brödet har en innertemperatur på 97 grader, cirka 45 minuter.

7. Låt brödet svalna på galler i rumstemperatur. Linda sedan in det i en handduk och lägg det med handduken i en plastpåse. Då behåller det bäst sin frasiga skorpa.

Dela det här receptet med dina vänner!