Crema Catalana

Crema Catalana

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 1/4
    vaniljstång
  • 5dl
    standardmjölk
  • 1bit(ar)
    citronskal
  • 1bit(ar)
    apelsinskal
  • 1bit(ar)
    kanelstång
  • 1msk
    maizena majsstärkelse
  • 1dl
    strösocker
  • 7st
    äggulor

<b>Till karamellisering:</b>

  • 1dl
    strösocker

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 125º och sätt in en långpanna med vatten mitt i ugnen.

2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur kornen i en tjockbottnad kastrull. Häll i 4 dl av mjölken, det yttersta av citrusskalen stora som femkronor.

3. Sjud på svag värme ca 5 min. Ställ åt sidan.

4. Vispa ut majsstärkelsen i sesten av mjölken. Vispa ner sockret och äggulorna. Sila i mjölken och häll smeten i ugnssäkra formar och grädda i vattenbadet ca 35 minuter tills den stannat. Tiden varierar beroende på hur vida formarna är. Du kan också sjuda krämen tjock i kastrull och sedan fördela den i portionsformar.

5. Låt kallna och låt gärna formarna stå i kylen före karamellisering.

6: <b>Servering:</b> Strö över socker och karamellisera det med brännare eller under ugnens grillelement på högsta värme med ugnsluckan öppen.

Dela det här receptet med dina vänner!