Crème brûlée med vanilj och jordgubbsnät

Vaniljcréme brulée med jordgubbsnät

Publicerat:

Tillagningstid:

Gläd dina gäster med Mettes tolkning av den klassiska crème brûléen. Desserten är fantastiskt god men nätet kräver lite pill.

Ingredienser

4portioner

  • ½
    vaniljstång
  • 100g
    socker
  • 160g
    pastöriserade äggulor
  • dl
    vispgrädde
  • 200g
    isomalt
  • 10g
    frystorkade jordgubbar
  • 100g
    vitt socker (till karamellisering)

Så lagar du

1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Mortla tillsammans med 1 tsk socker.

2. Rör samman med socker och äggulor i en skål.

3. Värm vispgrädden till 90 grader tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Tag av från värmen. Fiska upp vaniljstången och häll över den varma vispgrädden i vanilj/ägg-blandningen lite i taget under vispning.

4. Värm eventuellt mer, upp till 80 grader. Vispa med en handvisp tills rätt temperatur uppnåtts.

5. Skumma och häll över i 4 eldfasta skålar.

6. Sätt ugnen på 110 grader. Sätt försiktigt skålarna i ugnen och baka i 40-50 minuter tills massan satt sig. Baktiden beror på hur stora skålar du använder.

7. Låt skålarna svalna i kylskåp, gärna över natten.

8. Smält isomalten till glasklar karamell i en lite kastrull.

9. Förebered ett stort ark bakplåtspapper på köksbordet.

10. Sätt ihop två gafflar hårt rygg mot rygg med ett gummiband.

11. Tag grytan av värmen och vänta tills den inte bubblar längre. Vänta ytterligare 5 minuter tills konsistensen är lite hård.

12. Doppa gafflarna i karamellen och sväng hastigt med handleden över bakplåtspapperet så det bildas en tunn slöja karamelltrådar. Fortsätt tills karamellen är slut. Karamellen kan värmas upp igen om den kallnar för fort.

13. Samla försiktigt ihop fem små bollar av karamellen. Spara dem i torrt, i en lufttät behållare tills det är dags för servering.

14. Täck din kalla crème brûlée med ett tunt, jämnt lager socker. Karamellisera snabbt med en gasbrännare. Kyl i ett par minuter.

15. Dekorera med en karamellboll och sikta över frystorkade jordgubbar. Servera omedelbart.

Dela det här receptet med dina vänner!