Cupcakes med hasselnötsfrosting

Cupcakes med hasselnötsfrosting

Publicerat:

Tillagningstid:

Söta smaker från Roy Fares, det här blir cirka 12 små chokladcupcakes, eller muffins med topping.

Ingredienser

12portioner

  • 100g
    vetemjöl (1 ¾ dl)
  • 150g
    strösocker (1 ¾ dl)
  • 30g
    kakao (¾ dl)
  • 3g
    bakpulver (½ tsk)
  • 3g
    bikarbonat (½ tsk)
  • 3g
    maizena (1 tsk)
  • 3g
    salt (½ tsk)
  • 8g
    vaniljsocker (1 msk)
  • 55g
    ägg (1 st)
  • 75g
    mjölk (¾ dl)
  • 40g
    vegetabilisk olja (½ dl)
  • 50g
    varmt kaffe eller kokande vatten (½ dl)

Hasselnötsfrosting

  • 150g
    mörk choklad – smält
  • 250g
    osaltat smör – rumstemperatur
  • 150g
    florsocker (2 ½ dl)
  • 8g
    vaniljsocker (1 msk)
  • 2 g
    salt (¼ tsk)
  • 100g
    nötkräm (1dl)

Så lagar du

Cupcakes

1. Sätt ugnen på 170 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke.

2. Vispa ägg, mjölk och vegetabilisk olja lite lätt med en handvisp. Blanda med de torra ingredienserna, tillsätt det varma kaffet (alt. varmt vatten om du inte vill ha kaffesmak) och blanda väl. Smeten kommer att vara lös.

3. Fyll dina cupcakeformar till lite mindre än tre fjärdedelar med smet. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 16–17 minuter. Gör stickprov, ta ut och låt svalna helt innan du lägger på frosting.

Hasselnötsfrosting

4. Hacka chokladen och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.

5. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt vitt och fluffigt. Vispa i nötkräm och den smälta mörka chokladen, vispa väl. Är frostingen lite lös kan du stoppa in den i kylen i 10 minuter.

6. Spritsa frosting på varje cupcake och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!