Dan Dan Mian – Nudlar från Sichuan

Dan Danmian – Nudlar från Sichuan

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    kinesiska vetenudlar
  • 1msk
    olja, t ex jordnötsolja
  • 4msk
    yacai eller tianjin, kinesiska picklade grönsaker (finhackad saltgurka går också bra)
  • 3st
    salladslökar
  • 1 ½msk
    ljus soja
  • ½msk
    mörk soja
  • 2-3msk
    chiliolja
  • 1 ½tsk
    risvinäger
  • 1tsk
    sichuanpeppar

Fläsktopping

  • 1msk
    matolja
  • 100g
    fläskfärs
  • 1tsk
    sherry
  • 2tsk
    ljus soja
  • salt

Tillbehör

  • Rostade jordnötter, grovt hackade
  • Färsk salladslök
  • Strimlad ingefära
  • Finhackad, färsk koriander

Chiliolja från Sichuan

  • 100g
    chiliflakes
  • 5dl
    jordnöt- eller majsolja

Så lagar du

1. Värm upp oljan i en wokpanna. Tillsätt inlagda grönsaker och stek den i cirka 30 sekunder. Lägg åt sidan.

2. Förbered din fläsktopping: Häll på ny olja och värm på. Lägg i fläskfärsen och stek under omrörning. Tillsätt kinesiskt vin eller sherry, rör om, häll på soja och smaka av med salt. Stek köttet tills det är brunt och krispigt, men inte för torrt. Sätt åt sidan.

3. Blanda stekta inlagda grönsaker med övriga såsingredienser i en stor skål.

4.Koka nudlar enligt anvisningar på paketet och lyft ner dem i såsen. Blanda om ordentligt.

5. Lägg upp och toppa med köttblandning. Servera med övriga tillbehör.

Chilioljan

1. Lägg chiliflakes i en glasburk. Hetta upp oljan till 180 grader och ställ åt sidan, låt svalna tills den är cirka 130 grader. Häll oljan på chilin. Rör om och låt svalna helt.

Dela det här receptet med dina vänner!