Danska Rådhuspandekager (rådhuspannkakor)

Danska Rådhuspandekager (rådhuspannkakor)

Publicerat:

Tillagningstid:

Receptet kommer ursprungligen från Langelinie paviljongen omkring 1938. Receptet gavs vidare till ägaren av Store Kro i Fredensborg, som var leverantör till Köpenhamns rådhus. Där har det lagats sedan dess.

Ingredienser

4portioner

Pannkakor

  • 4
    ägg
  • 250g
    mjöl
  • ½liter
    kärnmjölk
  • 1tsk
    socker
  • salt efter behag

Kräm

  • 4
    pastöriserade äggulor
  • 4msk
    vaniljsocker
  • 4msk
    socker
  • 1msk
    likör (Grand marnier eller Cointreau)
  • 4dl
    grädde
  • 4
    gelatinblad

Aprikospuré

  • 250g
    torkade aprikoser
  • 3–4msk
    florsocker (eller efter smak)
  • saften av en apelsin

Till servering

  • 50g
    rostat mandelsplitter

Så lagar du

Pannkakor

1. Vispa ägg, mjölk, mjöl, socker och salt. Låt vila i en timme.

2. Stek 10-12 pannkakor av smeten i lätt brynt smör.

3. Stapla pannkakorna med lite florsocker mellan varje.

Kräm

1. Blötlägg gelatinbladen.

2. Rör ihop äggulor, socker och vaniljsocker.

3. Krama ur gelatinbladen och smält dem i likör i en kastrull på svag värme, ej varmare än fingervarmt.

4. Vispa grädden hårt.

5. Häll likörblandningen i äggröran under vispning och vänd sedan i grädden.

6. Häll blandningen i en spritspåse och lägg åt sidan i kylskåp.

Aprikospuré

1. Låt torkade aprikoser småkoka i vatten och apelsinsaft i cirka 20 minuter.

2. Mixa aprikoser tillsammans med florsocker. Om massan blir för tjock kan man späda med lite av apelsinvattnet.

3. Kyl puréen och häll upp i spritspåse.

Servering

1. Lägg upp en pannkaka på ett fat. Spritsa en sträng aprikospuré och en sträng kräm på varje pannkaka. Strö över mandelsplitter och rulla ihop.

2. Dekorera med mer mandelsplitter och lite aprikospuré.

Dela det här receptet med dina vänner!