Fixarfesten - Dantes guldtårta
Publicerat:
2022-03-11Tillagningstid:
När jag tog fram detta recepten utgick jag ifrån vad jag tror att Babben och David hade gillat. Och jag är övertygad om att dem inte skulle hejda sig från att tillsammans äta upp hela denna makalöst goda chokladtårtan! Den är bäst i test, helt enkelt!
Ingredienser
10 - 12portioner
Chokladtårta
- 3stägg
- 3,5dlströsocker
- 2dlmjölk
- 5dlvetemjöl
- 2,5dlkakao
- 1,5tskbakpulver
- 1,5tskbikarbonat
- 200gsmält smör
- 2dlvatten
- 1tsksalt
Kladdkaka
- 2stägg
- 2,5dlströsocker
- 1tskvaniljsocker
- 4mskkakao
- 1dlvetemjöl
- 100gsmör
- salt
Italiensk maräng
- 3dlströsocker
- 1,5dlvatten
- 5dläggvita
Så lagar du
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret
- Rör ner ägg och socker
- Blanda alla torra ingredienser och blanda ner i smeten
- Häll i smeten i en smörjd och brödad form
- Grädda mitt i ugnen i 15 minuter
Chokladtårta
- Sätt ugnen på 160°C, över- och undervärme.
- Smält smöret
- Vispa ägg och socker tills det blir ett vitt skum.
- Häll i mjölken&vattnet.
- Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott och vänd ihop till en homogen smet.
- 5. Häll i smeten i en smörjd och brödad form och baka i ugnen i 35-40 minuter.
Italiensk maräng
- Värm upp strösocker och vatten till 120-121°C. När sirapen kommer upp i ca 108-110°C är det dags att börja vispa äggvitan i en alldeles ren bunke till ett hårt skum.
- När sirapen är 121°C häller du i den i en tunn stråle i marängsmeten samtidigt som du hela tiden vispar.
- Vispa tills marängen svalnat helt. Nu bör den vara så pass fast att du kan vända bunken upp- och ned.
Montering
- (Valfritt, stansa ut mitten av kladdkakan och chokladkakan och fyll med röda linser)
- Lägg kladdkakan i botten. Smeta på kolasåsen och häll på kolakulorna och hallonen. Smeta på lite av den italienska marängen. Lägg resten av marängen i spritspåse.
- Lägg på chokladtårtan försiktigt. Täck hela i italiensk maräng. Spritsa snyggt, spritsa med guldfärg och garnera med chokladklubborna och hallon.