Den koppärriga gummans tofu (Mapo Doufu)

Den koppärriga gummans tofu (Mapo Doufu)

Publicerat:

Tillagningstid:

Mapo Doufu är den kanske mest kända och populära tofu-rätten i Kina. Rätten har sitt ursprung i Sichuan vilket brukar betyda att den är mycket stark. I västvärlden brukar mängden starka ingredienser i receptet hållas nere för att bättre passa våra smaklökar.

Ingredienser

2 - 4portioner

  • 400g
    tofu
  • 1st
    salladslök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1tsk
    sichuanpeppar
  • 1msk
    matolja
  • 1tsk
    sesamolja
  • 2msk
    chiliolja
  • 2msk
    chilipulver
  • 100g
    köttfärs
  • 3dl
    vatten
  • 1msk
    ljus sojasås
  • 3msk
    chilibönpasta (douban-jiang)

Så lagar du

1. Skär tofun i 2-3 centimetersbitar. Koka bitarna i ca 3 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag.

2. Finhacka vitlöken. Salladslöken hackas i lite större bitar. Hetta upp en wokpanna med matolja och sesamolja. Låt sichuanpepparn ligga en minut i den heta oljan för att ge smak. Separera pepparkornen från oljan och släng dem.

3. Tillsätt chiliolja och hetta upp igen. När oljan precis börjat ge ifrån sig rök, är det dags att lägga i chilipulver, hackad vitlök och köttfärs. Stek på hög värme.

4. När det är halvfärdigt, tillsätt vatten, soja och bönpasta. Fortsätt steka tills dess att blandningen börjar bli påtagligt aromatisk.

5. Lägg i tofubitarna och blanda försiktigt med såsen. Sänk värmen och låt sjuda i 3-5 minuter, eller till dess att såsen börjat tjockna.
Lägg i hackade bitar av salladslök och blanda. Smaka av med salt. Klart!

6. Servera med ris.

Dela det här receptet med dina vänner!