Den koppärriga gummans tofu (Mapo Doufu)
Publicerat:
2012-11-13Tillagningstid:
Ingredienser
2 - 4portioner
- 400gtofu
- 1stsalladslök
- 2stvitlöksklyftor
- 1tsksichuanpeppar
- 1mskmatolja
- 1tsksesamolja
- 2mskchiliolja
- 2mskchilipulver
- 100gköttfärs
- 3dlvatten
- 1mskljus sojasås
- 3mskchilibönpasta (douban-jiang)
Så lagar du
1. Skär tofun i 2-3 centimetersbitar. Koka bitarna i ca 3 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag.
2. Finhacka vitlöken. Salladslöken hackas i lite större bitar. Hetta upp en wokpanna med matolja och sesamolja. Låt sichuanpepparn ligga en minut i den heta oljan för att ge smak. Separera pepparkornen från oljan och släng dem.
3. Tillsätt chiliolja och hetta upp igen. När oljan precis börjat ge ifrån sig rök, är det dags att lägga i chilipulver, hackad vitlök och köttfärs. Stek på hög värme.
4. När det är halvfärdigt, tillsätt vatten, soja och bönpasta. Fortsätt steka tills dess att blandningen börjar bli påtagligt aromatisk.
5. Lägg i tofubitarna och blanda försiktigt med såsen. Sänk värmen och låt sjuda i 3-5 minuter, eller till dess att såsen börjat tjockna.
Lägg i hackade bitar av salladslök och blanda. Smaka av med salt. Klart!
6. Servera med ris.