Dessertpizza med skogsbär

Dessertpizza med skogsbär

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Fixarna blev lyriska när jag lagade denna pizza till dem i skogen. Det som är tidskrävande är degen och har du inte tid att göra egen pizzadeg brukar det gå bra att köpa degbollar från lokala pizzerian eller i en matbutik. Hoppas pizzan blir lika uppskattad som hos Fixarna!

Ingredienser

4portioner

Pizzadeg

  • 10g
    jäst
  • 18g
    salt
  • 300g
    vatten
  • 500g
    vetemjöl special

Chokladkräm

  • 300g
    färskost
  • 150g
    mörk bakchoklad (55%)
  • 3msk
    honung

Salt karamellsås med granskottssirap

  • 1dl
    kolasås (egen eller från butik)
  • 1msk
    granskottssirap (se recept)
  • 1tsk
    salt

Topping

  • 2dl
    hallon
  • 1dl
    blåbär
  • 1dl
    björnbär
  • 2dl
    jordgubbar

Så lagar du

1. Blanda jäst, salt och vatten. Rör om tills jäst och salt löst sig.
2. Blanda ner mjölet och knåda tills degen gått ihop. Låt vila i rumstemperatur en timme.
3. Efter en timme: Dela degen i fyra lika stora bitar. Gör pizzabollar genom att vika in sidorna på bollen tills den är rund och spänd. Placera bollarna på en mjölad ugnsform.
4. Täck med plastfolie och låt jäsa rumstemperatur i sex timmar.

När det återstår en timme av pizzabollarnas jästid börjar du förbereda toppningen.

1. Smält chokladen i mikron. För mig krävdes det två omgångar i mikron. Först en minut på maxeffekt. Därefter rörde jag om med en sked för att därefter mikra chokladen ytterligare 45 sekunder.
2. Blanda ihop den smälta chokladen med färskosten och honungen i en glasskål.
3. Rör ihop kolasåsen med granskottssirapen och saltet.
4. Dela blåbären och jordgubbarna i pizzavänliga bitar.
5. Värm upp pizzastenen. Använder du en ugn använder du grillfunktionen och temperaturen 250° grader. Är du i skogen placerar du pizzastenen på grillen. Har du ingen pizzasten kan du använda en stekpanna av gjutjärn. När jag gör pizza på sten över öppen eld använder jag en IR-termometer för att säkerställa att temperaturen är den rätta. Stenen ska då vara ca 220°. Är den för varm kommer pizzan att brännas innan den är färdig. Har du ingen IR-termometer får du prova dig fram med temperaturen. Gör då någon extra pizzaboll.

Pizzabakning och montering

1. Att öppna pizzadegen med händerna är svårt att beskriva i text. Jag föreslår därför att du googlar ”how to strech a pizza-dough”. Det finns otaliga videos med olika tekniker för att öppna pizzabollar. I annat fall kan du använda en kavel. Då kommer kanterna inte att bli sådär härligt luftiga, men pizzan kommer smaka gott ändå!
2. Baka pizzan utan toppning på pizzastenen i 4-5 minuter.
3. Bred ut chokladkräm och toppa med det du tycker är gott. Jag gillar att toppa med bären och att därefter rippla över den salta kolasåsen.
4. Slicea och ät!

 

Dela det här receptet med dina vänner!