Dillkött

Dillkött.

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakfullt recept på klassiskt dillkött.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    kalvbog eller kalvhögrev
  • 2liter
    vatten
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    morötter
  • 100g
    palsternacka
  • 100g
    rotselleri
  • 5st
    lagerblad
  • 10st
    kryddpepparkorn
  • 10st
    svartpepparkorn
  • 1tsk
    salt
  • 3msk
    smör eller 2 dl vispgrädde
  • 2tsk
    ättika (12 %)
  • 2tsk
    strösocker
  • 2tsk
    maizena
  • 1dl
    skuren dill

Dillpicklade morötter

  • 1st
    gul morot
  • 1st
    röd morot
  • 1st
    lila morot
  • 1tsk
    dillfrö
  • ½dl
    vinäger
  • ½dl
    socker
  • ½dl
    vatten

Så lagar du

1. Skala morötterna och skär dem tunt på längden på en mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten i ca en timme.

2. Blanda samman vinäger, socker, vatten och dillfrö tills sockret har löst sig. Lägg morötterna i lagen och låt stå en timme innan servering.

3. Skär kalvbogen i 5x5 cm stora bitar. Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker med råge. Koka upp och skumma av.

4. Halvera löken och dela morötter, palsternacka och rotselleri i fina grytbitar. Lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad, kryddor och salt.

5. Låt koka tills köttet är mjukt – det tar cirka en och en halv timme, tiden beror lite på köttets kvalitet.

6. Lyft upp köttet och sila buljongen. Behåll alla rotfrukterna. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt ättika och socker. Tillsätt smör eller grädde och mixa såsen så att den blur ljus och luftig.

7. Toppred med maizena utspätt i kallt vatten om du vill ha en tjockare sås och låt koka i cirka 2 minuter.

8. Lägg i kött och rotfrukter och rör till sist ner dillen. Smaka av med lite salt och peppar. Servera med nykokt potatis.

Dela det här receptet med dina vänner!