Doro Wat - etiopisk kycklinggryta

Doro Wat - kycklinggryta

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk etiopisk kycklinggryta, doro wat som serveras med hela ägg, lite picklad lök och eventuellt ångade grönsaker. Använd gärna injera som "bestick". Vill du ha ett vegetariskt alternativ kan du ersätta kycklinggrytan med linsgrytan mesir wat.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    medelstora rödlökar
  • 4msk
    ghee (klarnat smör)
  • 2msk
    berbere (kryddblandning)
  • 2krm
    mald kardemumma
  • 2krm
    svartpeppar
  • 3st
    kryddnejlikor
  • 1krm
    riven muskot
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 4cm
    ingefära
  • 6dl
    vatten
  • 1st
    kyckling eller motsvarande mängd kycklinglår (ca. 2-2,5 kg, styckad i 10 bitar)
  • 4msk
    rött bordsvin
  • 1st
    lime, saften av
  • 4st
    ägg, hårdkokta, skalade

Grönsaker till serveringen

  • 1st
    broccoli
  • 100g
    gröna bönor
  • salt

Så lagar du

1. Hacka rödlöken grovt och fräs den i hälften av smöret (gheen) i en rymlig, tjockbottnad gryta på låg värme. Rör om då och då tills löken fått fin färg, cirka 15 minuter.

2. Tillsätt resten av smöret, berbere, kardemumma, svartpeppar, kryddnejlika, vitlök, muskot, ingefära och och fräs tills löken mjuknat helt och tagit åt sig färgen från kryddorna, cirka 10 minuter.

3. Häll på vatten och lägg i kycklinglår och kycklingben. Sjud i 15 minuter.

4. Tillsätt vinet, och bröstbitarna, låt sjuda upp och sjud i 15-20 minuter.

5. Rör ner limesaft och lägg försiktigt ner äggen i grytan och sjud i ytterligare 5 minuter.

6. Om såsen är för tunn kan den redas av med lite maizena. Smaka av med salt.

7. Innan servering dra loss benen från kycklingens kött så blir det lättare att äta grytan.

 

Grönsaker till serveringen

1. Plocka broccolin in mindre bitar.

2. Koka bönor och broccoli i lättsaltat vatten till önskad konsistens.

Dela det här receptet med dina vänner!