Dumplings med pumpafyllning – kava-manti
Tillagningstid:
Publicerat:
2021-12-16Tillagningstid:
Manti är en maträtt man kan variera mycket, allt ifrån degen till fyllningen till tillagningssättet. I mitt hemland Kazakstan gjorde man ofta denna fyllning under hösten och vintern, då pumpan var som godast. Vi kallar dem för kavamanti. ”Kava” betyder pumpa på uiguriska. När pengarna inte räckte till dyra råvaror som kött gjorde jag en variant med bara pumpa. / Maria Turdieva
Ingredienser
4 portioner
Deg
- 400 gvetemjöl tipo 00
- 1 tskbakpulver
- 2,25 dlvatten
- 1 mskströsocker
- 2 tsktorrjäst
Fyllning
- 300 gmuscat eller butternutpumpa
- 1 tskströsocker
- 0,5 dlvatten
- 200 gentrecôte
- 1 tskberberekrydda
- 2,5 stgula lökar (ca 200 g)
- ca 1 tsksalt
- svartpeppar (efter smak)
Så lagar du
Deg
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör ihop vatten, socker och torrjäst i en separat skål. Häll vattenblandningen i mjölet och knåda ca 5 minuter till en deg i bunken. Låt vila övertäckt 30 minuter.
- Efter första jäsningen, knåda degen ytterligare, dela sedan upp den i 12 lika stora bollar. Låt dem vila övertäckta ytterligare 30 minuter.
- Platta därefter ut varje boll med handflatan till en rund cirkel som är lite större än en handflata. Se till att de blir tjockare i mitten än runtom.
- Lägg degplattorna åt sidan och fortsätt med fyllningen.
Fyllning
- Skala och skär pumpan i små tärningar. Blanda pumpan med socker och vatten i en skål. Ställ åt sidan.
- Skär köttet i små tärningar. Blanda med berberekrydda.
- Skala och hacka löken fint. Salta och peppra löken och krama sedan ur vätskan.
- Blanda ihop alla ingredienser. Fyll degarken med ca 1 msk fyllning och vik ihop till degknyten. Klä en ångkokare eller bambukorg med smörpapper med små hål i. Koka upp vatten och ångkoka 25 minuter.
- Servera gärna med dippsås, chiliolja, chilipasta eller vitlöksyoghurt.
Tips!
Om pumpan inte smakar sött, tillsätt 1 msk rörsocker.
Ångkokning är den tillagningsmetod som bäst bevarar smak, konsistens och näringsämnen.