Enchiladas rojas

Enchiladas rojas

Publicerat:

Variera dina fredagstacos och gör en långsam söndagsenchilada från grunden i äkta mexikansk stil. Enchilada är en fylld majstortilla med chilisåser och tillbehör och den är mycket mildare än man tror.

Ingredienser

4portioner

Kyckling

  • 0,5liter
    vatten
  • 0,5kg
    kycklingbröst
  • 0,5
    gul lök
  • 1
    kanelstång
  • 3
    lagerblad
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1
    tärning kycklingbuljong
  • salt

Chilisås

  • 6
    guajillo chili, hela och torkade
  • 2
    ancho chili, hela och torkade
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1tsk
    oregano, torkad
  • 1
    liten gul lök
  • 1,5-2dl
    kycklingbuljong
  • ev chilispad ur kastrullen
  • 2tsk
    olivolja till stekning
  • salt

Till servering

  • fetaost/salladsost, smulad
  • 1burk(ar)
    gräddfil
  • 4msk
    röd mjölk, blandad i gräddfilen
  • 1
    gul lök, tunt skivad
  • isbergssallad eller färsk koriander, grovt hackad
  • majstortillas

Så lagar du

Kyckling

  1. Lägg kycklingbröst, vitlöksklyftor, en halv lök, lagerblad, kanelstång och salt i en kastrull. Tillsätt vatten så att det täcker köttet.
  2. Sjud köttet mört på medelvärme cirka 35 minuter.
  3. Låt svalna något och riv kycklingköttet.
  4. Spara kycklingbuljongen till chilisåsen.

Chilisås

  1. Kärna ur chilin. Lägg dem sedan utan frön i en kastrull med vatten som täcker och koka mjuka på medelvärme, cirka 15 minuter.
  2. Mixa den kokta chilin tillsammans med vitlöksklyftor, lök, oregano och en nypa salt.
  3. Tillsätt kycklingbuljong och mixa tills du har en slät sås. Tillsätt mera chilispad vid behov.
  4. Passera chilisåsen genom en sil.
  5. Värm 2 tsk olivolja i en stekpanna och tillsätt såsen. Sänk värmen och sjud ca 10 minuter.

Tips! Såsen håller en vecka i kylskåp. Chili kan man hitta i etniska affärer eller handla på nätet.

Servering

  1. Stek tortillan ca 20 sekunder på båda sidor och doppa den i såsen.
  2. Lägg kycklingköttet i mitten av tortillan och vik ihop. Skeda över sås.
  3. Strö enchiladorna med gräddfil, lökringar, ost och sallad/koriander.

Dela det här receptet med dina vänner!