Enkelt rågbröd

Rågbröd uppskuret i skivor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här saftiga och goda formbrödet är så enkelt att det inte finns någon anledning att köpa butiksbröd längre! Det kanske ser ut att vara många ingredienser, men det mesta klarar sig länge i skafferi så det är bara att köpa hem och bunkra upp. Receptet ger två limpor.

Ingredienser

  • 1liter
    filmjölk
  • 125g
    vetekross
  • 125g
    rågkross
  • 1dl
    russin
  • 1dl
    linfrö
  • ½dl
    solrosfrön
  • 1msk
    bikarbonat
  • 2tsk
    salt
  • 1dl
    mörk sirap
  • ¼dl
    vetekli
  • dl
    rågsikt
  • 6dl
    vetemjöl
  • smör eller olja till formerna

Så lagar du

1. Värm ugnen till 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.

2. Blanda samtliga ingredienser i en stor skål och rör om ordentligt.

3. Smörj två 1½-liters brödformar och fördela smeten jämnt i dem.

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 75 minuter. Brödet är färdigt när det släpper i kanterna och genomgräddat.  Testa gärna med en baksticka som du sticker in i mitten av brödet. Den ska vara lite smulig och fuktig men inte kladdig. Om brödet får för mycket färg innan det är färdigbakat kan du bara täcka över med lite aluminiumfolie.

5. Vänd ut bröden ur formarna och låt svalna under bakduk på galler.

Tips

Det här brödet blir bara saftigare om det bakas ett par dagar i förväg. Låt bröden svalna ordentligt och förvara i väl tillsluten plastpåse. Russinen kan mycket väl ersättas med torkade aprikoser, torkade fikon eller katrinplommon.

Dela det här receptet med dina vänner!