Enkla matjesbakelser med syrad röd lök

Enkla matjesbakelser med syrad röd lök.

Publicerat:

Tillagningstid:

Krämiga och riktigt enkla bakelser gjorda på matjessill som du snabbt fixar med hjälp av en elvisp. Den smakrika sillen, krispigt äpple och finskt rågbröd passar perfekt i den krämiga, lätt syrliga färskoströran. Gräslök från trädgården är pricken över i:et!

Ingredienser

6portioner

Snabbsyrad röd lök

  • 1
    röd lök, tunt skivad
  • 2msk
    ättika, 12%
  • 1dl
    vatten, kallt
  • 1tsk
    salt
  • 2tsk
    strösocker

Sillbakelser

  • 200g
    naturell färskost
  • 2dl
    crème fraiche
  • 4
    matjesfiléer
  • 4msk
    stenbitsrom
  • 1
    fast äpple, syrligt
  • 4msk
    gräslök, hackad
  • stora skivor rågbröd, gärna syrligt, av finsk typ och delade i 3

Så lagar du

1. Blanda samtliga ingredienser till syrad röd lök. Låt stå i kylen minst 30 minuter.

2. Vispa färskost och crème fraiche hårt med elvisp. Torka av matjesfiléerna med papper, skär 6 fina, tunna bitar till garnering och hacka resten fint.

3. Hacka äpple, blanda med sill i crème fraicheröran. Rör ner hälften av rommen och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

4. Varva bröd och sillröra, toppa med sillröra. Garnera med sill, rom, syrad röd lök och ev gräslök.

Tips

Servera med kokt ägg eller färskpotatis. Vill du göra en vegetarisk variant? Byt ut sillen mot grillad aubergine.

Dela det här receptet med dina vänner!