Enrisrökt makrill med stekt sallad och ingefära

Enrisrökt makrill med stekt sallad och ingefära.

Ingredienser

4portioner

Rökt makrill

  • 6
    stora färska makrillfiléer
  • 2tsk
    salt
  • färskt enris

Syltad ingefära

  • 10cm
    färsk ingefära
  • 1dl
    vitvinsvinäger
  • 2dl
    socker
  • 3dl
    vatten

Citronvinägrett

  • 2msk
    syltad citron, fint hackad (kan uteslutas)
  • 1
    citron, saften
  • 3msk
    olivolja
  • salt, efter smak

Blomkålspuré

  • 1
    litet huvud blomkål
  • 1-2tsk
    salt
  • 3msk
    olivolja

Stekt sallad

  • 4
    baby gem salat
  • 2tsk
    olivolja
  • salt

Till servering

  • 20
    sockerärtor, strimlade
  • några kvistar fänkålsdill

Så lagar du

  1. Salta fisken och låt ligga ca 10 minuter.
  2. Varmrök fisken 5–6 minuter. Ta ut fisken ur röken och låt svalna.
  3. Skala ingefäran och skiva tunt på mandolin. Koka upp övriga ingredienser till den syltade ingefäran och slå den varma lagen över ingefäran. Låt stå och svalna.
  4. Blanda samman alla ingredienser till citronvinägretten i en liten skål. Smaka av med salt.
  5. Skär blomkålen i stora bitar och koka mjukt i vatten. Mixa blomkålen till en slät puré tillsammans med olivolja och salt.
  6. Dela salaten på längden en gång och stek den i lite olivolja i ett hett stekjärn tills den har fått en gyllene yta. Salta lätt och lägg salladen på en tallrik.
  7. Fördela blomkålspuré på tallrikar. Lägg på makrill, toppa med stekt sallad, ingefära, sockerärtor, citronvinägrett och fänkålsdill.

Dela det här receptet med dina vänner!