Entrecôte med bearnaisesås

Entrecote med bearnaisesås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pappa Jonas och dottern Lina lagar entrecote med hemlagad bearnaisesås och tomatsallad- och löksallad.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    2,5 cm tjocka skivor entrecote, gärna med mycket fett insprängt
  • salt och peppar

Bearnaisesås

  • 150g
    smör
  • 1-2
    scharlottenlökar
  • vitpeppar
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 3
    äggulor
  • 2msk
    färsk dragon
  • 2msk
    färsk persilja

Tomatsallad

  • tomater av valfri sort
  • silverlök eller vårlök
  • olivolja
  • flingsalt

Så lagar du

1. Börja med såsen. Smält 150 g smör i en liten minigryta.

2. Finhacka 1–2 scharlottenlökar. Lägg i liten saucepan (minigryta) och koka upp med nykrossad vitpeppar, 2 msk vitvinsvinäger och lika mycket vatten.

3. Koka bort vätskan nästan helt och hållet och häll på lite vatten efteråt. Ta denna lilla saucepan i ett varmt vattenbad (det ska inte koka). Tillsätt äggulor och vispa ett tag.

4. Kolla att smöret är ca 60 grader med hjälp av en termometer (svårt som bara den utan termometer).

5. Vispa såsen allt du kan och be någon annan tillsätta små duttar av smöret (som inte är hetare än 60 grader). Vispa, vispa och sluta aldrig vispa. När allt smör är i, vispa en stund till. Och sedan vispar du lite till.

6. Vispa sedan ner ca 2 msk finhackad dragon, 2 msk finhackad persilja och salt.

7. Stek entrecote (saltad och pepprad med svartpeppar) i en het gjutjärnspanna, ca  2–3 minuter på varje sida för medium eller medium well. Tjocka bitar tar längretid. När röd vätska kommer på ovansidan av biten brukar köttet vara nästan well done.

8. Gör tomatsalladen. Skiva eller dela tomaterna som du önskar. Skär löken fint och strö över, toppa med olivolja och lite flingsalt.

Tips

En digital termometer är väldigt bra att ha för att kolla av temperaturen när man gör bearnaisesåsen.

Dela det här receptet med dina vänner!