Entrecote weeping tiger style

Entrecote weeping tiger style.

Publicerat:

Tillagningstid:

Många tänker på thaimat som en stor matig nudelsallad med kokosmjölk och curry men thaiköket är en guldgruva om man vill lyfta smakerna på råvaror som kanske blivit lite enahanda. Chilin, lime, fisksås, ingefära, koriander och mynta är smaker man kan längta efter när våren kommer tycker jag. Det här är en lekfullt plockig rätt att servera till ett glas iskall lemonad eller öl en vårkväll. Välj kött med omsorg. Svenskt naturbeteskött för klimatet och välhängt och marmorerat för smaken.

Ingredienser

4 - 8portioner

  • 400g
    entrecote
  • 1msk
    ostronsås/soja
  • 1msk
    fisksås
  • 1tsk
    råsocker

Dippsås

  • 1tsk
    raps- eller matolja
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    fisksås
  • 1msk
    soja
  • 1msk
    citronsaft
  • ½msk
    råsocker
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 1msk
    vatten
  • ½msk
    majsstärkelse
  • 1msk
    koriander, finhackad

Till servering

  • salladslök
  • koriander

Så lagar du

1. Lägg köttet i en djup tallrik. Blanda ostronsås, fisksås och råsocker och massera in marinaden i köttet. Låt stå svalt i en timme och sedan i rumstemperatur i cirka ½ timme.

2. Gör en dippsås under tiden. Hetta upp olja i en liten kastrull, lägg i vitlöken och stek tills den nätt och jämnt får färg. Tillsätt fisksås, soja, citronsaft, socker, och chiliflakes och låt sjuda en knapp minut så att sockret löses upp. Rör ihop vatten och maizena och rör ner i såsen tills den tjocknar. Ställ åt sidan och låt svalna. Lägg i finhackad koriander.

3. Hetta upp en stekpanna. Torka av köttet och pensla med lite matolja. Stek köttet på båda sidor tills det fått fin färg och tills det är stekt mediumrare. Det tar 4–5 minuter. Låt köttet vila i 10 minuter.

4. Skär upp köttet i fina skivor och servera med dippsås vid sidan om. Strö gärna över lite salladslök och koriander.

Dela det här receptet med dina vänner!