Eriks ultimata älggryta

Eriks ultimata älggryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig slowfood-rätt, men den är värd all tid! Jag har tidigare tjatat om att man ska lägga viltkött, och speciellt älg, i fil, yoghurt eller mjölk – och det fortsätter vi med. Jag brukar köra en hel stek som grund, sedan tar jag bort det jag behöver till grytan och tärnar det. Den bit som blir över kan man sedan skiva och använda som stek.

Ingredienser

4portioner

  • 500-600g
    hel bit av älg: högrev, fransyska, innanlår eller liknande
  • mjölk eller fil till marinad
  • 2msk
    skirat smör
  • 1tsk
    hela kryddpepparkorn
  • ½
    gul lök
  • 1msk
    rökt paprika
  • 2dl
    grädde
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1liter
    buljong, från kokningen av köttet
  • 1tsk
    farinsocker
  • ½
    purjolök
  • 1knippa(or)
    färsk timjan
  • 1msk
    grönpepparkorn
  • 1tsk
    vitpepparkorn
  • 1tsk
    svartpeppar, t ex tellicherry
  • 1msk
    kakao
  • 1tsk
    dragon
  • 2msk
    majsstärkelse+2 msk vatten till redning
  • 200g
    tärnade rotsaker efter tycke och smak
  • salt och peppar

Till servering

  • ris eller potatis
  • lingon/lingonsylt/rårörda lingon

Så lagar du

Man kan väl säga att denna gryta är två steg. Första steget är då du lagar till själva köttet och det andra steget är då du monterar och kokar klart själva grytan.

Steg 1

1. Börja med att lägga hela biten älg i mjölk och täck med folie och ställ in i kylen över natten.

2. Ta upp köttet ur mjölken och torka den med hushållspapper eller en handduk.

3. Stek köttet på medeltemperatur i en gryta. Salta och peppra.

4. När du stekt köttet på alla sidor så slår du på vatten så att det täcker ordentligt och låt sjuda på låg temperatur i 4-5 timmar under lock, fyll på med vatten då och då. Om du använder en stor stek (900 g-1 kg) så kokar du tills köttet nått en kärntemperatur på 58 grader (efter ca 45 minuter) så tar du upp och delar på biten. Den ena sparar du som älgstek den andra fortsätter du att koka tills den når 68 grader.

5. Ta upp köttet och låt svalna.

Steg 2

1. Hacka löken grovt och fräs den lätt i skirat smör.

2. Mortla samman kryddorna och svetta lätt med löken, kakaon och tomatpurén.

3. Slå nu på buljongen från koket och låt puttra upp.

4. Tärna rotsakerna och älgköttet och lägg ner det i grytan. Låt småsjuda tills rotsakerna är kokta.

5. Skiva purjon och hacka timjan, lägg ner i grytan och slå på grädden.

6. Låt grytan koka upp och red den sedan med majsstärkelse och smaka av med farinsocker och salt och peppar.

7. Servera som den är eller med ris eller potatis eller något annat gott tillbehör.

Dela det här receptet med dina vänner!