Ethels Nors

Några friterade nors och en halv citron på en tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Friterad hel nors serverad med skarpsås och citron. Varubristen tvingar fram ny kreativitet i köket och Ethel tar inspiration från medelhavet - och använder sina kontakter hos fiskargubbarna nere vid Strömmen.

Ingredienser

4portioner

  • kg
    färsk nors, orensad
  • 2
    ägg, lätt uppvispade
  • 1dl
    rågmjöl, grovt
  • 2dl
    ströbröd
  • salt och peppar
  • liter
    neutral olja till fritering

Skarpsås

  • 1msk
    ättika, 12 %
  • 1
    ägg, hårdkokt
  • 1
    äggula
  • 1msk
    söt senap, grov
  • 2dl
    grädde, lättvispad
  • 1dl
    dill, hackad
  • salt och peppar
  • 1msk
    socker, kan uteslutas

Tillbehör

  • citron
  • pommes frites

Så lagar du

1. Blanda ströbröd med salt och peppar. Vänd de hela fiskarna, i följande ordning, i mjöl, ägg och därefter i ströbröd. Låt vila på en bakplåtstäckt plåt i minst 20 min.

2. Mosa ihop gulan från det hårdkoka ägget till skarpsåsen med den råa äggulan och tillsätt senap och ättika. Vispa grädden lätt och vänd ner i blandningen. Tillsätt dillen under försiktig omröring. Salta och peppra.

3. Värm olja till 160° i fritös eller i stor kastrull med tillhörande lock. Fritera fisken i omgångar tills fisken fått fin färg.

4. Servera nyfriterade norsar på Ethels vis tillsammans med pommes frites, sås och citron.

Dela det här receptet med dina vänner!