Ethels oförglömliga rabarberpaj
Publicerat:
2020-12-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Smördeg
- 4dlvetemjöl
- 1dlvatten
- 125gsmör, kallt i kuber
- 125gsmör, kallt i skivor
- 1dluppvispat ägg till pensling
Rabarbermarmelad
- 4dlrabarber, i bitar
- 3dlsyltsocker
Vaniljkräm
- 2,5dlmjölk
- 1/2vaniljstång
- 3stäggulor
- 0,75dlströsocker
- 2mskmaizenastärkelse
- 25gsmör
Så lagar du
1. Blanda mjöl, vatten och smörkuberna till en deg i matberedare. När degen gått ihop ska den vila i kylen 30 min. Kavla därefter ut degen till en kvadrat som mäter ca 35x35 cm. Skiva det återstående kalla smöret och placera över halva degplattan och vik den andra halvan över. Kavla till en rektangel ca 20 x 40 cm och vik in siddelarna över mitten i ett treslag. Låt degen vila ca 30 min i kylskåp och upprepa vikning, kavling och kylning ytterligare tre gånger.
2. Koka ihop rabarber och syltsocker i ca 5-10 min och kyl.
3. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och koka upp stång och frön tillsammans med mjölken. Låt svalna något. Rör ner socker, äggulor, smör och maizena i mjölken och sjud under omrörning. Blir krämen för tjock kan den spädas med lite mjölk eller grädde.
4. Kavla ut degen tunt och ta ut 8 rundlar med ca 10 cm i diameter. I mitten av 4 av rundlarna görs ett hål motsvarande ca 3 cm i diameter. Pensla rundlarna utan hål med ägget och lägg på en sked rabarbermarmelad och en med vaniljkräm. Lägg rundeln med hålet över fyllningen och kläm ihop längs kanterna. Pensla locket med ägget. Grädda ca 20 min i varmluft i 170 grader (annars något varmare) eller tills smördegen är gyllenbrun.
Obs! Smördegen går att ersätta med färdig fryst smördeg. Vaniljkrämen kan ersättas med färdig marsankräm.