Afrikanska grytor med injera

Tillagningstid:

Afrikanska grytor med injera.

Publicerat:

Tillagningstid:

Zeina Mourtadas lättgjorda injera passar utmärkt till olika etiopiska och eritreanska grytor. Förbered dig på en smaksensation.

Ingredienser

6 portioner

Etiopisk lammgryta

  • 800 g
    benfritt lammkött skuret i små tärningar
  • 3
    lökar, gula eller röda
  • 2-3 msk
    berberekrydda
  • 5 klyfta(or)
    vitlök
  • 1 msk
    riven färsk ingefära
  • 400 g
    krossad tomat
  • 2-3 msk
    tomatpuré
  • ½ dl
    ghee till stekning, kan ersättas med olja och smör
  • 1 tsk
    korianderpulver
  • salt och peppar
  • ca 4-6 dl
    vatten

Fasolia – Etiopisk och eritreansk gryta med gröna bönor

  • 1
    gul lök
  • 200 g
    haricots verts, färska eller gröna bönor
  • 3
    morötter
  • 2
    tomater
  • 2 klyfta(or)
    vitlök
  • 2 tsk
    färsk riven ingefära
  • 1 tsk
    malen gurkmeja
  • ½ tsk
    salt
  • 2 krm
    svartpeppar
  • ¾ dl
    vatten

Hamli – Etiopisk och eritreansk spenatgryta

  • 1
    lök
  • 2 klyfta(or)
    vitlök
  • 700 g
    fryst hackad spenat
  • 1-2
    grön chili, hackad
  • olja till stekning
  • salt och peppar

Kik alicha – Etiopisk och eritreansk gryta

  • 4 dl
    chana dal (mät)
  • 2
    gula lökar
  • 2 klyfta(or)
    vitlök
  • 1 msk
    riven ingefära
  • tsk
    gurkmeja
  • 1-2
    gröna chili
  • olja till stekning
  • salt och peppar
  • 11 dl
    vatten

Timatim – Etiopisk tomatsallad

  • 4
    tomater
  • 1
    rödlök
  • 4
    röda jalapenos
  • ½
    citron - till dressing
  • 3 msk
    vinäger - till dressing
  • 3 msk
    olivolja - till dressing
  • tsk
    berberekrydda - till dressing
  • ½ tsk
    salt - till dressing

Lättgjord injera, 12 st

  • 3 dl
    vetemjöl
  • 1 dl
    fint rågmjöl
  • 2 tsk
    bakpulver
  • ½ tsk
    salt
  • 5 dl
    kolsyrat vatten
  • 2 msk
    vit vinäger

Så lagar du