Evas marinerade kycklingbröst

Genrebild grillat kycklingbröst och kocken Brännström, Vilda kocken.

Publicerat:

Tillagningstid:

Eva Josephson skickade in ett recept på marinerade kycklingbröst från sin egen kokbok "Jag lärde mig allt". Erik ändrade receptet genom att lägga till lite andra kryddor och sänkte tillagningstemperaturen. Rätten har fått en asiatisk touch.

Ingredienser

2portioner

  • 2st
    majskycklingsbröst, 6 hg

Marinad

  • ½dl
    flytande honung
  • 2klyfta(or)
    vitlök, pressade
  • ½dl
    neutral olja
  • ½dl
    teriyakisås
  • ½st
    citron, saften
  • ½st
    limefrukt, saften
  • 1
    spansk peppar, finhackad, eller efter smak
  • 1kruk(or)
    koriander
  • pepparrot på tub efter smak
  • ½dl
    rostade sesamfrön
  • ½dl
    rostade sesamfrön
  • citrontimjan och thaibasilika
  • ris eller nudlar

Så lagar du

1. Rör ihop citronsaft, limesaft, honung, olja, vitlök, teriyakisås, chili, pepparrot, ½ dl rostade sesamfrön och hälften av koriandern till marinaden. Lägg i kycklingbrösten och låt marinera 1 timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp. 

2. Fräs kycklingbrösten i smör eller olja ett par minuter på varje sida. 

3. Stek den andra halvan av citron och limefrukt med skärytan nedåt så den får en karamelliserad yta.

4. Lägg kycklingen i en ugnsfast form, häll över marinaden och låt stå i ugnen i 120 grader i cirka 50 minuter. Använd termometer och ta ut kycklingen när den visar 68 grader. Låt stå i några minuter innan du serverar.

5. Koka ris eller nudlar.

6. Servera kycklingen garnerad med färska örter: koriander, citrontimjan och/eller thaibasilika, rostade sesamfrön, karamelliserad citrus och ris eller nudlar.

Tips

Vill du skippa basilikan så kan jag rekommendera ramslök i stället för timjan och basilika. Testa att rosta vitlöksklyftorna innan du pressar dem. Då får du ut massor av smak och en ny dimension och djup i rätten.

Mer om majskyckling

Ett majskycklingbröst väger 160-190 gram. Men det finns också större kycklingbröst som väger över 300 g styck. De passar utmärkt till att göra en alternativ påsk- eller julskinka av.

Precis som det låter är majskycklingen uppfödd på en viss mängd majs i sitt foder. Det har inte enbart majs i sin föda, utan även andra födoämnen. Majskycklingbrösten är därför lite gulaktiga jämfört med ”vanlig” kyckling.

Dela det här receptet med dina vänner!