Evas marinerade kycklingbröst
Publicerat:
2019-03-20Tillagningstid:
Ingredienser
2portioner
- 2stmajskycklingsbröst, 6 hg
Marinad
- ½dlflytande honung
- 2klyfta(or)vitlök, pressade
- ½dlneutral olja
- ½dlteriyakisås
- ½stcitron, saften
- ½stlimefrukt, saften
- 1spansk peppar, finhackad, eller efter smak
- 1kruk(or)koriander
- pepparrot på tub efter smak
- ½dlrostade sesamfrön
- ½dlrostade sesamfrön
- citrontimjan och thaibasilika
- ris eller nudlar
Så lagar du
1. Rör ihop citronsaft, limesaft, honung, olja, vitlök, teriyakisås, chili, pepparrot, ½ dl rostade sesamfrön och hälften av koriandern till marinaden. Lägg i kycklingbrösten och låt marinera 1 timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp.
2. Fräs kycklingbrösten i smör eller olja ett par minuter på varje sida.
3. Stek den andra halvan av citron och limefrukt med skärytan nedåt så den får en karamelliserad yta.
4. Lägg kycklingen i en ugnsfast form, häll över marinaden och låt stå i ugnen i 120 grader i cirka 50 minuter. Använd termometer och ta ut kycklingen när den visar 68 grader. Låt stå i några minuter innan du serverar.
5. Koka ris eller nudlar.
6. Servera kycklingen garnerad med färska örter: koriander, citrontimjan och/eller thaibasilika, rostade sesamfrön, karamelliserad citrus och ris eller nudlar.
Tips
Vill du skippa basilikan så kan jag rekommendera ramslök i stället för timjan och basilika. Testa att rosta vitlöksklyftorna innan du pressar dem. Då får du ut massor av smak och en ny dimension och djup i rätten.
Mer om majskyckling
Ett majskycklingbröst väger 160-190 gram. Men det finns också större kycklingbröst som väger över 300 g styck. De passar utmärkt till att göra en alternativ påsk- eller julskinka av.
Precis som det låter är majskycklingen uppfödd på en viss mängd majs i sitt foder. Det har inte enbart majs i sin föda, utan även andra födoämnen. Majskycklingbrösten är därför lite gulaktiga jämfört med ”vanlig” kyckling.