Falafel på bondbönor

Falafel

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Falafeln har blivit mellanösterns populäraste gåva till matkulturen i Norden. En enkelt tillredd bulle eller biff som med rätt tillbehör går hem hos de flesta. I detta recept får du fem tips på hur du gör den fluffig och krispig

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    torkade bondbönor
  • 2tsk
    matsoda, till blötläggning
  • 1kruk(or)
    bladpersilja
  • 1st
    stor lök, eller 3-4 salladslökar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1,5tsk
    salt
  • 1
    spiskummin
  • 0,5
    svartpeppar
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    matsoda
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2liter
    vegetabilisk olja till fritering

Så lagar du

1. Blötlägg bondbönorna i en skål med kallt vatten tillsammans med 2 tsk matsoda, ta en stor skål för bönorna kommer svälla. Låt stå över natten. Sila av och skölj ordentligt.

2. Mal bönorna i omgångar i en köttkvarn, först blir det som smulor. Fortsätt mala dem tills de blir en slät massa. Du kan också använda en mixer men lämna gärna lite grova bitar i smeten.

3. Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor i bönmassan och kör allt en gång till genom kvarnen.

4. När allt är malt tillsätter du bakpulver och matsoda i smeten och blandar ordentligt.

5. Forma till små biffar, järpar, bollar eller annan form du föredrar.

6. Fritera på låg värme ca 135-145° tills bollarna är gyllene, 6-8 minuter.

7. Du kan låta falaflarna vila en kort stund innan fritering men ät dom helt nyfriterade för bästa crunchet.

Servera falafeln med pitabröd och finstrimlad rödkål.


Tips

Färdigrullade falaflar som inte blivit friterade kan man förvara i frysen. Plocka fram dem och låt dem tina 5-10 minuter innan fritering.


Här är Strömsökocken Anders Samuelssons 5 tips på hur du lyckas

Det är stor skillnad på falafel och falafel. I värsta fall kan den vara en småtråkig, mosig och smaklös upplevelse - i bästa fall en fluffig, krispig och mustig dito.

1. Använd helst torkade bönor eller kikärter som du blötlägger då du skall göra en god falafel.

2. När du mal eller mixar smeten få du gärna lämna i lite grova bitar. Annars finns det risk att falafeln känns mosig. Kryddsätt ordentligt.

3. Tillsätt bakpulver allra sist i falafelsmeten. Bakpulvret gör att falafeln “jäser” vid tillredning. Den blir helt enkelt fluffigare.

4. Normalt friterar man vid 160 C, men Anders rekommenderar en något lägre temperatur för att falafeln skall bli varm och tillredd hela vägen igenom.

5. Satsa på tillbehören. En god gurkyoghurt och en hummus på gula ärter passar utmärkt speciellt om man vill köra en helt inhemsk variant



Dela det här receptet med dina vänner!