Falafel på gula ärtor med två såser
Tillagningstid:
Publicerat:
2013-04-11Tillagningstid:
För dig som älskar falafel och samtidigt vill uppleva den som en ny smakupplevelse.
Ingredienser
6 portioner
- ½ kgtorkade gula ärtor, blötlagda i minst 12 timmar
- ½ ststor gul lök
- 50 gbladpersilja
- 1-2 stvitlöksklyftor
- 1-2 tsksalt
- 1 tsksvartpeppar
- 1 ½ mskspiskummin
- ½ mskbakpulver
- ½ tskbikarbonat
- solros- eller rapsolja till fritering
Stark kall tomatsås
- 1 burk(ar)konserverade avrunna cocktailtomater
- 1 msktomatpuré
- 1 msksambal oelek eller torkade chiliflakes
- 2 mskolivolja
- Mixa alla ingredienser med en stavmixer
Mild yoghurtsås
- 2 dlgrekisk yoghurt
- rivet skal av ½ citron
- 1 mskhackad färsk mynta
- Blanda samman alla ingredienserna
Så lagar du
1. Blanda gula ärtor, lök, persilja, vitlök och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare. Blanda smeten med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt smeten vila i cirka 15 minuter.
2. Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem i olja i 3–4 minuter tills de blivit gyllenbruna. Oljan bör vara ca 170 grader
3. Servera med såserna och citronklyftor.