Fänkålsgratäng med stekta tomater

Fänkålsgratäng med stekta tomater.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Ingredienser

4portioner

Gratängen

  • 4st
    fänkål
  • 30g
    parmesan
  • dl
    grädde
  • 2
    äggulor
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • olivolja
  • salt och peppar

Stekta tomater

  • 8
    tomater
  • 1dl
    kalamata oliver, urkärnade
  • olivolja
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    rostat bovete
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • svartpeppar

Så lagar du

Fänkålsgratäng

1. Skär fänkål i tunna klyftor.

2. Koka klyftorna i lättsaltat vatten ca 4 minuter tills dom är nästan mjuka. Lägg i en oljad form.

3. Vispa äggula lätt med grädde, lite salt och svartpeppar.

4. Strö riven parmesan på fänkålen och slå över äggstanningen.

5. Gratinera i ugn på 200 grader i ca 10 minuter tills gyllenbrun och lite krämig.

Stekta tomater

1. Torka oliver i mikrovågsugn på full effekt i 2 + 2minuter.

2. Halvera tomaterna och krydda med peppar.

3. Stek hastigt på båda sidor i olivolja, vitlök och rosmarin.

4. Vänd upp, smula över torkade oliver, rostat bovete, finskuren rosmarin och tunt skivade fänkålsstjälkar.

Tips

Klyfta fänkålen så att lite av rotstocken följer med. Då håller dom bättre ihop under tillagningen.

Så här rostar du helt bovete: Sätt ugnen på 150 grader. Rosta bovete i 15 minuter med lite salt. Ringla över lite olivolja medan varmt. Förvara som krydda i tätslutande glasburk. Rostat bovete passar utmärkt också i sallad.

Fänkål kan lätt upplevas seg om man inte skär den tvärs över fibrerna.

Dela det här receptet med dina vänner!