Farfars gös med rotfruktsqueneller samt munksmör

Gös med rotsaksqueneller.

Ingredienser

Rotfruktsqueneller

  • 500g
    palsternackor
  • ½
    urkärnad chili
  • ½msk
    olivolja
  • 25g
    smör
  • vatten och salt efter konsistens och smak
  • ½dl
    vetemjöl
  • 2st
    ägg
  • 1msk
    färsk hackad persilja
  • lite grovhackad ramslök
  • svartpeppar
  • 1
    skvätt cognac

Så lagar du

1. Skala och koka palsternackorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Sätt ugnen på 225 grader. Skär palsternackorna i stavar och lägg dem på en ugnsplåt. Strö över chili och ringla över olja. Rosta i mitten av ugnen cirka 30 min.

2. Smält smör i en kastrull tillsammans med vatten och salt. Häll ner mjölet lite åt gången under omrörning. När mjölblandningen lossnar från kastrullen och bildar en klump, lägg över i en bunke. Rör ner ett ägg i taget och rör tills det är en jämn smet.

3. Mixa palsternackorna till en puré i en matberedare. Ringla eventuellt i lite olivolja om det går trögt. Blanda purén med mjölblandningen, persilja och ramslök. Smaka av med salt, peppar och cognac.

4. Forma queneller (små äggformade bitar) med hjälp av en matsked. Doppa skeden i ljummet vatten mellan varje quenell så går det lättare att forma.

5. Lägg quenellerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 min. Garnera med ramslök.

6. Gösen och quenellera serveras med Sigtunabröd och smör som toppas med olika sorters krasse.

Dela det här receptet med dina vänner!