Färggrant matjesglas

Färggrant matjesglas.

Publicerat:

Tillagningstid:

Piffa upp sillen med att göra ett torn av matjessill. Rätten är ståtlig, vacker, färggrann och framför allt god!

Ingredienser

8portioner

  • 200g
    matjessillfiléer, hela
  • 3
    potatisar, kokta
  • 3
    ägg, hårdkokta
  • 1knippa(or)
    dill
  • 1knippa(or)
    bladpersilja
  • 1
    rödlök, finhackad
  • ½
    gul lök, finhackad
  • ½
    gul ekologisk paprika, finhackad
  • 1dl
    crème fraiche
  • 1dl
    gräddfil
  • ½
    citron, skal och saft
  • 2msk
    majonnäs
  • 50g
    sikrom
  • salt/örtsalt och peppar
  • fröknäcke till servering

Så lagar du

1. Strimla sillfiléerna.

2. Blanda ihop gräddfilen med crème fraichen och smaksätt med salt, peppar, finhackad dill och persilja.

3. Smula äggulan skilt för sej och tärna äggvitan fint.

4. Bygg upp ingredienserna lager på lager i ett glas, förslagsvis i den här ordningen:

5. Potatisbitar (droppa gärna lite sillspad eller citron över dem), lök, gräddfilsblandning, sill, äggvita, majonnäs, paprika, äggula och sikrom

6. Droppa över lite citronsaft och toppa med en dillkvist, citronzest och lök.

Dryckestips

Sötsyrlig sill, umamirikt ägg, rå lök och fiskrom – den smakkompositionen kan lägga krokben för vilket vin som helst. Välj därför till exempel en frisk, gyllengul ale med inte allt för kraftig humlebeska.

Tips

Om du vill göra egen majonnäs hittar du ett bra basrecept här.
För den här rätten går det bra att använda inhemsk ekologisk kallpressad rapsolja; majonnäsen blir då gulare i färgen och de starkare smakerna av sill och lök tål den ekologiska rapsoljans kraftigare smak.

Dela det här receptet med dina vänner!