Ingredienser
4portioner
- kycklingben
- 5litervatten
- 1msksalt
- 50-100gthaiselleri, eller vanligt selleri
- 400gfärsk tofu av den sort som köps i lösvikt
- 100gsidfläsk
- 1tsksalt
- 1krmmald vitpeppar
- 30gosaltade jordnötter
- 10gingefära
- 2äggvitor
- 2mskpotatismjöl
- färsk koriander
Så lagar du
Börja med buljongen. Koka kycklingben i saltat vatten i en stor kastrull i minst en timme. Ju längre det kokar, desto bättre. Pilla av köttet och lägg tillbaka det i kastrullen. Låt buljongen reduceras med en femtedel.
Nästa steg är frikadellerna. Skär sidfläsket i små, små bitar. Skala och riv ingefäran. Krossa jordnötterna i en mortel. Blanda köttet i en skål med salt, peppar, ingefära och jordnötter.
Rör ihop äggvita och potatismjöl till en klumpfri smet i en annan skål. Rör sakta så det inte blir några bubblor från äggvitan.
Dela tofun med en gaffel, blanda med det kryddade köttet och smeten. Rör om.
Forma frikadellerna i handen med ett lätt tryck och stoppa omedelbart, men försiktigt, ner dem i den knappt sjudande buljongen. Koka tills dess de flyter upp till ytan, ca 5 minuter. När man lagt i alla frikadellerna i grytan och vet att alla behåller formen, kan man öka värmen.
Någon enstaka frikadell kommer säkert att falla sönder, men det är inget man får se som ett misslyckande.
Finhacka lite selleri och lägg i botten av skålen eller tallriken. Hacket får virvla upp i buljongen när anrättningen hälls i. Garnera gärna med färsk koriander.