Färska vårrullar

Färska vårrullar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mycket enklare än vad man kan tro! Det enda som är knepigt är att få till rullarna någorlunda snyggt, men övning ger färdighet. Låt gärna gästerna rulla själva. Och gott smakar det hursomhelst.

Ingredienser

4portioner

Vårrullar

  • 500g
    räkor med skal
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 1dl
    jordnötter
  • 1
    morot
  • 200g
    valfri melon
  • ½
    gurka
  • 4
    salladslökar
  • ¼
    huvud isbergssallad
  • 8ark
    rispapper

Dippsås 1

  • 1
    röd chilifrukt
  • 1
    vitlöksklyfta
  • saft från 2 lime
  • 2msk
    asiatisk fisksås
  • 1dl
    vatten
  • 3msk
    socker

Dippsås 2

  • ½dl
    japansk soja
  • 2msk
    sesamolja
  • 1tsk
    riven färsk ingefära
  • 1tsk
    socker

Så lagar du

1. Skala räkorna.

2. Strimla isbergssallad och salladslök och grovhacka nötterna.

3. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tunna stavar, cirka 5 cm långa.

4. Skala moroten och skär i likadana stavar. Skär melonen i små bitar.

5. Blanda sallad, jordnötter, morot, gurka, melon och hackad koriander.

6. Doppa ett rispapper i taget i varmt vatten i cirka 5–10 sekunder tills det har mjuknat.

7. Lägg upp på en skärbräda eller tallrik och lägg en sträng med grönsaksblandningen mitt på arket och lägg på några räkor.

8. Börja med att vika in rispapprets botten över fyllningen, vik sedan in den övre delen, sedan sidorna.

9. Rulla ihop. Servera rullarna med dippsåserna.

Dippsås 1

1. Blanda socker med hett vatten i en skål och rör om tills det har löst sig.

2. Tillsätt finhackad vitlök, chili, lime och fisksås. Ställ i kylskåp fram till servering.

Dippsås 2

1. Blanda samtliga ingredienser i en skål och rör om till sockret löst sig.

Dela det här receptet med dina vänner!