Färskost

Färskost

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 1liter
    gammaldags mjölk
  • ½dl
    citronsaft
  • 1 ½ dl
    yoghurt
  • 1msk
    salt

Smaksättare, till exempel:

    rivet skal av 1 citron

      färska kryddor och 1 vitlöksklyfta

        rostade pecannötter eller pinjenötter

          rosépeppar

            färskriven pepparrot

              finhackad gräslök

                Så lagar du

                Låt mjölken koka upp. Lägg i citronsaft eller vinäger och salt och rör om.

                Om du vill kan du lägga i smaksättare och röra om, annars låter du bara mjölken koagulera i cirka 5 minuter.

                Sila mjölken genom en silduk och låt den stå och rinna av. Pressa ut så mycket vätska som möjligt och forma osten till en boll. Servera gärna med detsamma men osten håller sig i ca en vecka i kylskåpet.

                Eller:

                1 liter yoghurt

                2 dl créme fraiche

                1 tesked salt

                Värm yoghurt och créme fraiche till ca 45 grader eller tills det skär sig. Sila genom en silduk och låt den rinna av i ca 4 timmar.

                Smaksätt osten och forma till små ostar. Rulla dom gärna i nötter eller kryddor.

                Dela det här receptet med dina vänner!