Faster Iris pepparkakor

Pepparkakor

Publicerat:

Tillagningstid:

Riktigt möra pepparkakor. Ta gärna rågade matskedar av kryddorna så blir pepparkakorna extra kryddiga om du gillar det.

Ingredienser

  • 500g
    smör, rumsvarmt
  • 2msk
    mald kanel
  • 1msk
    mald ingefära
  • 1msk
    mald kryddnejlika
  • 1msk
    finstött kardemumma
  • 4dl
    strösocker
  • 2dl
    ekologisk ljus sirap
  • 1 ½dl
    vatten
  • 1kg
    vetemjöl, ca 17 dl
  • 1msk
    bikarbonat

Så lagar du

1. Rör ihop smör och kryddor i en stor bunke. Koka upp strösocker, sirap och vatten. Häll den varma blandningen över kryddsmöret. Låt svalna.

2. Blanda mjöl och bikarbonat väl. Arbeta ner det i smeten. Degen är nu väldigt lös. Täck med folie och ställ degen kallt minst 1 dygn. Sätt ugnen på 200°.

3. Ta fram lite deg och kavla på mjölat bakbord. Ta ut figurer med mått och flytta dem försiktigt över dem till plåt med bakplåtspapper. Se till att de är någorlunda jämntjocka på samma plåt.

4. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter (tiden beror på tjockleken) tills de fått fin färg. Låt kallna innan de packas i burkar.

Dela det här receptet med dina vänner!