Fastlags-Charlotte

Fastlags-Charlotte

Publicerat:

Årets fastlagsbulle är en tårta! Den har alla de rätta ingredienserna för succé: kardemummakaka, grädde och en extragod hemgjord mandelmassa.

Ingredienser

10portioner

Hemgjord mandelmassa

  • 200g
    skalade mandlar
  • 5dl
    varmt vatten
  • 300g
    socker
  • 8droppe(ar)
    bittermandelolja

Rulltårta

  • 6
    ägg
  • 3dl
    strösocker
  • 4dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    kardemumma

Fyllning

  • 1
    sats hemgjord mandelmassa
  • 9dl
    grädde, vispad
  • 150g
    mörk och ljus choklad

Pudring

  • florsocker

Så lagar du

Hemgjord mandelmassa

1. Rosta mandeln ljust på plåt i ugn.

2. Slå varmt vatten över mandeln och låt stå över natten under lock.

3. Häll av vatten och mixa mandel med socker till en slät mandelmassa.

Rulltårta

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

3. Bred ut smeten på två plåtar med smörat bakplåtspapper. Grädda gyllene mitt i ugnen i 200 grader i 5-6 minuter.

Fyllning

1. Blanda hårt vispad grädde med mandelmassa.

2. Skär rulltårtskanterna raka. För att undvika att rulltårtan torkar och blir svår att rulla, stryk på tunt med mandelmassagrädde, låt svalna.

3. Stryk på ca hälften av mandelmassagrädden och rulla ihop. Skär i skivor.

4. Olja en skål och fodra med plastfilm. Täck kanterna tätt med rulltårta. Varva sedan vispad mandelmassagrädde, hackad choklad och tärnade kantbitar tills charlotten är fylld, täck med rulltårtsbitar. Vik över plastfolie och sätt en tyngd ovanpå. Ställ i kylskåp.

5. Stjälp upp till servering. Pudra med florsocker. Serveras som tårta.

Dela det här receptet med dina vänner!