Festligt pestobröd

Festligt pestobröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett bröd som är lika vackert som gott. En väldoftande dekoration på julbordet eller till vilken måltid som helst. Fyll med någon röra du gillar, pesto, tapenade eller varför inte vitlökssmör.

Ingredienser

20 - 24portioner

Fördeg

  • 300g
    dinkelsikt
  • 25g
    jäst
  • 5dl
    vatten

Dag 2

  • 400g
    vårvetemjöl eller vetemjöl special
  • 150g
    dinkelsikt
  • 2msk
    honung
  • 2tsk
    havssalt
  • 1dl
    olja

Fyllning

  • 2dl
    färdig pesto

Så lagar du

Receptet ger två bröd.

Fördeg (dagen innan)

1. Vispa ihop vatten, jäst och dinkelsikt till en jämn smet i en bunke minst 3 liter. Täck med plast och ställ i kylen över natten.

Dag 2

2. Tillsätt övriga ingredienser, spara lite av vetemjölet till utbakningen. Bearbeta till en smidig deg i maskin, ca 10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek det tar ca 1,5-2 timmar.

3. Dela degen i två delar. Dela sedan varje deg i 4 bitar, forma till bollar och låt dem vila några minuter. Kavla ut till lika stora rundlar ca 24 cm i diameter. Lägg rundel 1 på bakpappersklädd plåt, stryk på 1/3 av peston. Täck med en nästa degplatta, bred på pesto och gör likadant med nästa platta. Den översta plattan är utan pesto. 

4. Skär snitt med en kniv helt igenom, nästan ända in i mitten på degplattan. Dela först i 4, sedan de 4 delarna i 4. Totalt 16 bitar. Snurra degstrimlorna: lyft dem 2 och 2, snurra 1-2 varv i riktning mot varann. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Det ska få en gyllene färg och vara genomgräddat. Låt svalna under bakduk.

Tips!

Dekorera brödet med tex halverade cocktailtomater, färsk rosmarin, havssalt , vallmo-eller sesamfrön innan gräddning.


Se Susanne vika stjärnan i Susannes gröna jul i SVT Play.

Dela det här receptet med dina vänner!