Fikonpaj

Fikonpaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ehud ”Udi” Tzvieli firar den judiska högtiden Yom Kippur med en vacker fikonpaj med björnbär.

Ingredienser

4 - 6portioner

Botten

  • 250g
    vetemjöl
  • 75g
    florsocker
  • 1nypa(or)
    salt
  • 120g
    osaltat smör, tärnat i rumstemperatur
  • 2
    medelstora äggulor
  • 5-10g
    vatten

Fyllning

  • 150g
    färska eller frysta svarta björnbär, krossade
  • 100g
    fikonmarmelad, bästa kvalité men inte för söt
  • 150g
    fikon, semitorkade (skär bort stjälken och mosa i en matberedare)
  • 10-12
    färska fikon, skurna i fyra delar

Glasyr

  • 50g
    fikonmarmelad, uppvärmd i en liten kastrull

Så lagar du

1. Blanda ingredienserna till pajbotten i en matberedare. Kör tills degen fått en sandig textur (pulsa i 20–30 sekunder, inte mer).

2. Knåda degen till en boll. Plasta in i plastfolie och förvara i kylen under tiden du förbereder fyllningen.

3. Blanda ihop krossade björnbär, fikonmarmelad och semitorkade fikon som du har mosat i matberedare.

4. Ta fram degen, kavla ut och tryck ner i en rund pajform. Pensla över lite äggula.

5. Häll över de krossade ingredienserna och jämna till. Ställ färska fikon ovanpå, snyggt och elegant.

6. Baka i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Ta ut pajen, pensla varm fikonmarmelad försiktigt ovanpå och strö över florsocker.

Dela det här receptet med dina vänner!