Filé mignon Natt och Dag

Tid:

En filé kött med fyra kokt kvistar tomater, kokt popatis och två slags såsar.

Tid:

Filé mignon med tryfferad rödvinssås och bearnaisesås serverad med tjockpommes. Receptet kommer från första avsnittet av Vår tid är nu, tredje säsongen.

Ingredienser

4 portioner

  • 400 g
    oxfilé, från den mindre delen av filén
  • 400 g
    kalvfilé
  • smör
  • olja
  • salt och peppar

Rödvinssås

  • 1
    stor schalottenlök, finhackad
  • 1
    morot, finhackad
  • 1 klyfta(or)
    vitlök, finhackad
  • 2 dl
    mörk oxbuljong, fond + vatten
  • dl
    rödvin
  • ½ msk
    tomatpuré
  • 1 kvist(ar)
    rosmarin, liten
  • socker, salt och peppar
  • tryffelolja, vit
  • majsstärkelse, vid behov
  • smör

Bearnaise

  • 1
    stor schalottenlök, finhackad
  • 3
    äggulor
  • 150 g
    smör
  • 1 dl
    vitvinsvinäger eller dragonvinäger
  • färsk dragon, hackad med stjälkar
  • färsk persilja, hackad med stjälkar
  • 1 tsk
    vitpeppar, krossad
  • salt och peppar

Tjockpommes

  • stora potatisar, ev. bakpotatisar
  • 50 g
    smör
  • ½ dl
    olja
  • salt, peppar och paprikapulver

Långbakad kvisttomat

  • tomater på kvist
  • 2-3 msk
    olja
  • salt och peppar
  • vinäger
  • färsk timjan och rosmarin

Så lagar du