Filoknyten med spenat och fetaost
Publicerat:
2023-04-28Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 3paketfilodeg
- 4stägg
- 2ststora påsar spenat
- 2paketfetaost
- 1paketpinjenötter
- 1kruk(or)basilika
- 2stgul lök
- 1klyfta(or)vitlök
- 2msksmör
Så lagar du
1. Börja med att koka äggen tills de är hårdkokta 8-10 minuter. Spola äggen kalla och ska dem. Hacka äggen fint och lägg dem i en bunke.
2. Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs i lite smör tills löken är genomskinlig. Tillsätt pinjenötterna och stek tills de har fått en svagt ljusbrun färg. Tillsätt spenaten och fräs samman allt tills spenaten är helt mjuk. Smaka av med salt och peppar. Låt spenaten svalna. Krama ur lite av vätskan och lägg spenaten tillsammans med äggen. Smula ner fetaosten och blanda samman väl.
3. Smält lite smör i en kastrull.
4. Lägg ut två filodegsark på en skärbräda och pensla lätt med lite smält smör. Lägg ca 3 msk fyllning i ena hörnet. Vik filodegen över på mitten så att du täcker fyllningen och nu har en långsmal form framför dig. Börja nu med att vika in fyllningen som en trekant flera gånger längs med så att du viker in hela filodegen. Fäst sista biten med lite smält smör och pensla även toppen lätt med smör. Lägg på plåt. Fortsätt tills du har använt all fyllning.
5. Grädda i ugn 220 grader tills knytena är gyllenbruna. Låt svalna.