Filoknyten med spenat och fetaost

På ett något ovalt porslinsfat ser vi sex stycken filodegsknyten i form av trianglar, de är gyllenbruna och på kanterna skymtar vi fyllningen med spenat och fetaost.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Perfekta knyten till picknicken eller en lättare lunch. Spenat och fetaost är så gott tillsammans, speciellt om de får sällskap av pinjenötter. I de här frasiga knytena av filodeg så blir det lätt att ta med sig på en picknick.

Ingredienser

4portioner

  • 3paket
    filodeg
  • 4st
    ägg
  • 2st
    stora påsar spenat
  • 2paket
    fetaost
  • 1paket
    pinjenötter
  • 1kruk(or)
    basilika
  • 2st
    gul lök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    smör

Så lagar du

1. Börja med att koka äggen tills de är hårdkokta 8-10 minuter. Spola äggen kalla och ska dem. Hacka äggen fint och lägg dem i en bunke.

2. Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs i lite smör tills löken är genomskinlig. Tillsätt pinjenötterna och stek tills de har fått en svagt ljusbrun färg. Tillsätt spenaten och fräs samman allt tills spenaten är helt mjuk. Smaka av med salt och peppar. Låt spenaten svalna. Krama ur lite av vätskan och lägg spenaten tillsammans med äggen. Smula ner fetaosten och blanda samman väl.

3. Smält lite smör i en kastrull.

4. Lägg ut två filodegsark på en skärbräda och pensla lätt med lite smält smör. Lägg ca 3 msk fyllning i ena hörnet. Vik filodegen över på mitten så att du täcker fyllningen och nu har en långsmal form framför dig. Börja nu med att vika in fyllningen som en trekant flera gånger längs med så att du viker in hela filodegen. Fäst sista biten med lite smält smör och pensla även toppen lätt med smör. Lägg på plåt. Fortsätt tills du har använt all fyllning. 

5. Grädda i ugn 220 grader tills knytena är gyllenbruna. Låt svalna.

 

 

 

Dela det här receptet med dina vänner!