Finsk memma

Finsk memma

Publicerat:

Tillagningstid:

En traditionell påskefterrätt i landet i öster. Kan naturligtvis köpas färdig i en välsorterad livsmedelsaffär, men varför inte göra den själv?

Ingredienser

4portioner

  • 2liter
    vatten
  • 8dl
    rågmjöl
  • 3dl
    malt
  • 1tsk
    salt
  • 1dl
    sirap
  • 1msk
    pomeransskal
  • grädde
  • socker

Så lagar du

1. Värm vattnet till 60 grader och blanda därefter i rågmjöl och malt. Låt det hela stå varmt, i ugn eller på platta - utan att det kokar - i tre timmar. Låt koka upp i 5-10 minuter.

2. Tillsätt salt, sirap och pomeransskal.

3. Häll smeten i en ugnsfast form och grädda i tre timmar i 175 grader.

4. Rör en gång i kvarten under de två första timmarna.

5. Låt svalna och servera sedan med grädde och socker.

Tips!

Eftersom rätten i sig kanske inte ser så aptitlig ut, kan den med fördel serveras i färgglada skålar.

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ! (= Glad påsk)

Dela det här receptet med dina vänner!