Finsk memma
Publicerat:
2016-03-16Tillagningstid:
En traditionell påskefterrätt i landet i öster. Kan naturligtvis köpas färdig i en välsorterad livsmedelsaffär, men varför inte göra den själv?
Ingredienser
4portioner
- 2litervatten
- 8dlrågmjöl
- 3dlmalt
- 1tsksalt
- 1dlsirap
- 1mskpomeransskal
- grädde
- socker
Så lagar du
1. Värm vattnet till 60 grader och blanda därefter i rågmjöl och malt. Låt det hela stå varmt, i ugn eller på platta - utan att det kokar - i tre timmar. Låt koka upp i 5-10 minuter.
2. Tillsätt salt, sirap och pomeransskal.
3. Häll smeten i en ugnsfast form och grädda i tre timmar i 175 grader.
4. Rör en gång i kvarten under de två första timmarna.
5. Låt svalna och servera sedan med grädde och socker.
Tips!
Eftersom rätten i sig kanske inte ser så aptitlig ut, kan den med fördel serveras i färgglada skålar.
HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ! (= Glad påsk)