Fish and chips

Fish and chips

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    torskfiléer, ca 800 g
  • 2st
    ägg
  • 2dl
    mjöl
  • 2dl
    ströbröd
  • 3dl
    olja
  • salt och svartpeppar
  • 300g
    potatis
  • 4st
    palsternackor
  • 1dl
    olja
  • 2st
    äggulor
  • 1msk
    fransk senap
  • 2dl
    olja
  • 5st
    vitlöksklyftor
  • 3st
    ansjovisfiléer
  • 1dl
    crème fraiche
  • ¾dl
    dill
  • salt och svartpeppar
  • ½st
    isbergssalladshuvud
  • 4st
    citronklyftor

Så lagar du

1. Börja med chipsen då de tar längst tid. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Skala potatisen och skär i 1½ cm tjocka stavar. Lägg dem i vatten för att skölja av stärkelsen. Skala palsternackorna och skär även dem i 1½ cm tjocka stavar. Låt potatisen torka på lite hushållspapper innan du lägger den tillsammans med palsternackorna på en plåt med bakplåtspapper.

3. Häll över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i cirka 35 minuter, känn med kniv så att potatisen är färdig. Rör om då och då för att få jämn tillagning.

4. Rosta skalade vitlöksklyftor i lite olja tills de är gyllenbruna. Hacka vitlöksklyftorna och ansjovisen. Blanda äggulor och senap. Droppa ner oljan lite i taget, vispa hela tiden. Rör ner vitlök, finhackad ansjovis, crème fraiche och grovhackad dill, smaksätt med salt och svartpeppar.

5. Vispa äggen i en djup tallrik. Lägg mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik. Häll olja i en vid panna. Det ska vara cirka 1 centimeter olja i pannan. Värm upp den till 160-180 grader.

6. Vänd fisken i mjöl, doppa den i ägg och slutligen i ströbrödet. Salta och peppra.

7. Lägg ner fisken i oljan och fritera den gyllenbrun, cirka 2 minuter på varje sida. Det ska "spraka till" när fisken landar i stekpannan, då är det lagom temperatur. Lägg upp den färdigstekta fisken på papper så överflödig olja kan rinna av.

8. Vik 4 strutar av tidningspapper.

9. Lägg lite finskuren isbergssallat i botten av struten, sedan chipsen och till sist fisken. Toppa med en stor sked sås och slutligen en klyfta citron. Ät genast.

Dela det här receptet med dina vänner!