Torskrygg med jordärtskockor, blodgrape och blåmusslor

Tillagningstid:

Fisk med jordätrtskockor, blodgrape, blåmusslor och färsk dill.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här rätten har alla de element som definierar nordisk smak. Så här smakar Sverige för mig!

Ingredienser

4 portioner

Jordärtskockor

  • 8 st
    jordärtskockor (hela)
  • 500 g
    jortärtskockor (till puré)
  • salt
  • olivolja
  • 1 msk
    smör

Blodgrape

  • 1 st
    blodgrapefrukt
  • 2 msk
    olivolja

Blåmusslor

  • 500 g
    blåmusslor
  • ½ st
    gul lök
  • 1 klyfta(or)
    vitlök
  • 4 kvist(ar)
    timjan
  • 2 msk
    olja
  • 2 dl
    vitt vin
  • 1 msk
    smör

Torskrygg eller marulk

  • 750 g
    torsk eller marulk
  • olja
  • 4 msk
    smör
  • salt
  • 2 kvist(ar)
    dill, rejäla

Vitvinssås

  • 2 dl
    vispgrädde
  • Fond från koket av blåmusslorna
  • salt

Bakad purjolök

  • 1 st
    purjolök

Broccolipuré

  • 1 huvud hg
    broccoli
  • 2 msk
    smör
  • salt

Så lagar du