Torskrygg med jordärtskockor, blodgrape och blåmusslor

Fisk med jordätrtskockor, blodgrape, blåmusslor och färsk dill.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här rätten har alla de element som definierar nordisk smak. Så här smakar Sverige för mig!

Ingredienser

4portioner

Jordärtskockor

  • 8st
    jordärtskockor (hela)
  • 500g
    jortärtskockor (till puré)
  • salt
  • olivolja
  • 1msk
    smör

Blodgrape

  • 1st
    blodgrapefrukt
  • 2msk
    olivolja

Blåmusslor

  • 500g
    blåmusslor
  • ½st
    gul lök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 4kvist(ar)
    timjan
  • 2msk
    olja
  • 2dl
    vitt vin
  • 1msk
    smör

Torskrygg eller marulk

  • 750g
    torsk eller marulk
  • olja
  • 4msk
    smör
  • salt
  • 2kvist(ar)
    dill, rejäla

Vitvinssås

  • 2dl
    vispgrädde
  • Fond från koket av blåmusslorna
  • salt

Bakad purjolök

  • 1st
    purjolök

Broccolipuré

  • 1 huvudhg
    broccoli
  • 2msk
    smör
  • salt

Så lagar du

Jordärtskockor

1. Tvätta 8 hela jordärtskockor. Vänd dem i salt och olivolja på en plåt och baka i ugn i ca 200 grader i ca 30 minuter.

2. Skala 500 gram jordärtskockor och koka dem helt mjuka innan du mixar dem släta tillsammans med smör och salt.

 

Blodgrape

1. Filea blodgrapen och blanda lite av fruktsaften med olivolja till en dressing att hälla över grapefileér och musslor vid servering.

 

Blåmusslor

1. Hetta upp en gryta och fräs hackad lök, vitlök och timjan hastigt i olja. Tvätta musslorna och sortera bort de som är trasiga eller fortfarande öppna efter att du tvättat dem.

2. Lägg musslorna i grytan, häll på vitt vin och täck direkt med lock.

3. När det börjar pysa om grytan ska de vänta 30 sekunder, skaka om som när du poppar popcorn och vänta sedan 30 sekunder till. När musslorna öppnat sig är de klara. De musslor som inte öppnat sig ska du slänga.

4. Sila av buljongen och rensa musslorna. Vill du ha en kraftigare smak på buljongen kan du reducera den lite.

5. Ta grytan av plattan och låt en klick smör smälta ner i buljongen

 

Vitvinssås

1. Koka ihop fond och grädde tills ca hälften av mängden återstår.

2. Mixa alltsammans med en stavmixer. Smaksätt ev med salt. Klart!

 

Broccolipuré

Koka broccolin i osaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet.

Mixa broccolin tillsammans med smör med en stavmixer till en slät puré.

Smaksätt med salt, och servera!

 

Bakad purjolök

1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.

2. Tvätta purjolöken och ta av den yttersta blasten (skalet).

3. Lägg sedan purjolöken på en plåt och baka i ugnen i ca 20 minuter på 170 grader.

4. Ta ut purjolöken och ta av de yttersta bladen. Skär i bitar. Klart!

 

Torskrygg eller marulk

1. Gnugga fisken med olja. Salta i en torr, varm stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. När skinnet är brynt vänder du fisken och låter en klick smör smälta i pannan. Vinkla panna lite så att du kommer åt att skopa upp det smälta smöret med en sked.

2. Ös fisken med smör under några minuters stekning så att alla sidor på fisken blir brynda av det karamelliserade smöret. Den här stektekniken fungerar för både fisk, skaldjur och kött.

3. Lägg upp jordärtskockor, jordärtskockspuré, grapen, musslor, dillkvistar och fisk på tallrikar och stavmixa sist musselbuljongen till ett skum som du slår över rätten i serveringsögonblicket.

Dela det här receptet med dina vänner!