Fisk- och skaldjursbiffar

Fickbiff och skaldjur på en vit tallrik.

Publicerat:

Rotsakerna till den här goda rätten är söta. Har du söta morötter så dra ner på sockret eller skippa det helt och hållet. Använd fantasin och mal gärna ner skalade musslor, fänkål eller annan sorts skaldjur i biffarna. Servera gärna med till exempel svenska sockerärtor.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    fiskrens
  • 1st
    ägg
  • 1st
    citron, bara skalet (spara saften till musselkoket
  • 2msk
    skirat smör, spara vasslen från det skirade smöret.
  • 1/2st
    morot
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1/2st
    Palsternacka
  • 1kruk(or)
    färsk dill
  • 1/2dl
    musselsky
  • 1-2msk
    Maizena
  • salt (smaka av)
  • peppar (smaka av)
  • socker (smaka av)

Puré

  • 200g
    potatis
  • 50g
    morötter
  • 100g
    kålrot
  • 50g
    palsternacka
  • 1/2dl
    musselsky
  • 2msk
    Vassle från det skirade smöret
  • salt och peppar

Musslor med sky

  • 1påse(ar)
    svenskodlade musslor
  • 2dl
    grädde
  • 1st
    citron, saften
  • skalet från rotsakerna till purén
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 1/2liter
    vatten från purékokningen
  • 1msk
    kycklingfond
  • 2tsk
    salt
  • 1krm
    peppar

Så lagar du

Koka av musslorna, gärna dagen före. Kokade musslor går utmärkt att frysa in och spara.

Skala rotsakerna och mal dem tillsammans med fisken och vitlöken. Lägg allt i en bunke och blanda ner grädde maizena, ägg, musselskyn. Hacka ner den färska dillen. Blanda färsen noga och gör ett stekprov. Om den inte håller ihop så kan du blanda i mer maizena. Låt gärna smeten få vila i några minuter innan du saltar, så binds vätskan upp i fiskbiffen. Salta istället strax innan du steker den. Stek sedan biffen på medeltemperatur i skirat smör. 

Puré

Tärna och koka rotsakerna i lättsaltat vatten, ju mindre tärningar desto snabbare går det att koka rotsakerna - då sparar man både tid och energi. 

Gör ett stickprov i rotsakerna, när de är klara silar du av vattnet. OBS! Spara vattnet till musselkokningen.

Krossa rotsakerna med en visp eller liknande. Tillsätt grädden och vasslen från smöret. Smaka av med salt och peppar. 

Musselsky

Rensa musslorna, fräs vitlöken i skirat smör. Lägg försiktigt ner musslorna i vitlöken och slå på rotsaksvattnet. Vänd om och lägg på locket. Låt koka i max 1 minut och slå sedan på grädden. Koka musslorna under lock tills dom öppnar sig. Sila av skyn och spara den - eller servera som det är.

 _____________________________________

Dela det här receptet med dina vänner!