Fisk skagen

Fisk skagen, kokt torsk med vit sås, potatis, räkor och rotfruksprimörer.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mamma Camilla och dottern Johanna lagar kokt torsk med vit sås, potatis, räkor och rotfruksprimörer.

Ingredienser

4portioner

  • torskrygg
  • 1liter
    vatten
  • 4msk
    socker
  • 3tsk
    salt
  • 3dl
    vitt vin
  • 1
    fiskbuljongtärning (eller fiskfond)
  • färska räkor
  • 5dl
    grädde
  • spröda morötter
  • färskpotatis eller mandelpotatis
  • sparris
  • färsk dill
  • 4skiva(or)
    rostbröd
  • smör
  • vitpeppar
  • fiskrom

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Blanda en liter vatten med 3 msk salt och 4 tsk socker. Rör och lägg ner torskryggen under en timme.

3. Koka upp 3 dl vitt vin med en fiskbuljongtärning. Låt detta koka ner till en koncentrerad krämig konsistens. Ställ åt sidan.

4. Skala räkor och hacka dem grovt. Lägg ett par hela åt sidan för dekoration. Skala morötterna så att de fortfarande har en liten snygg grön vippa kvar. Skala potatisar och ta bort det stabbiga på sparrisen.

5. Ta upp fisken och lägg i ugnsform. Ställ in i ugn och låt stå tills innertemperaturen är ca 56 grader.

6. Koka potatis och morötter. Koka sparris under 40 sekunder i lättsaltat vatten. Ta upp och spola dem i kallt vatten.

7. Hacka dillen fint. Koka upp det reducerade vinet och slå i 5 dl grädde. Rör ner finhackade dillen.

8. Skär bort kanterna på bröden och stek dem i trekanter i smör i stekpanna.

9. Montera ihop rätten med potatis i botten av en djup tallrik, ovanpå fisken med en morot och en sparris.

10. Hetta upp såsen en sista gång och rör ner de skalade räkorna. Slå detta över hela rätten.

11. Garnera med en brödskiva med en klick fiskrom, en dillkvist och några hela räkor.

Dela det här receptet med dina vänner!