Fiskgratäng med basilikasås

Fiskgratäng med basilikasås

Publicerat:

Tillagningstid:

Allt i ett en härligt grön gratäng med mycket smak, passar att servera med potatismos, pressad potatis, ris eller kvarngryn. Nötterna är inte alls nödvändiga.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    torskfilé
  • ½+½tsk
    salt
  • 1st
    purjolök
  • 200-300g
    svartkål
  • 2msk
    olivolja
  • 50-75g
    riven parmesan eller annan ost
  • ev 25g
    pinjenötter, rostade

Basilikasås

  • 1kruk(or)
    basilika
  • 1dl
    vatten
  • 2dl
    crème fraiche
  • 1kvist(ar)
    vitlök
  • 2krm
    salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • potatismos, pressad potatis eller ris

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär torskfilén i skivor eller bitar och salta dem med ½ tsk.

2. Ansa och skölj purjolöken och svartkålen väl. Strimla dem.

3. Fräs purjolöken i olivolja tills den börjar mjukna. Tillsätt kålen och låt den fräsa med purjolöken. Fräs tills alltsammans mjuknat. Salta med ½ tsk och nymald svartpeppar.

4. Gör basilikasås: Plocka undan några blad till garnering. Mixa resten av bladen med 1 dl vatten. Häll det sedan i en kastrull tillsammans med crème fraiche, pressad vitlök, 2 krm salt och lite nymald peppar. Koka upp och låt koka några minuter.

5. Fördela purjolöks- och kålfräset i en ugnsform. Lägg fisken ovanpå. Häll sedan den varma såsen över. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter om fisken är nästan helt tinad. Är den mer fryst kan det ta lite längre tid.

6. Garnera med basilikablad och eventuellt rostade pinjenötter. Servera med potatismos, pressad potatis eller ris.

Dela det här receptet med dina vänner!